Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

На Амфиполи, с любов

29 Август 2014 / 11:08:58  GRReporter
1269 прочитания

„Засега няма да направя никакви изявления, още не е дошъл моментът”, заяви главният секретар на гръцкото министерство на културата Лина Мендони в отговор на въпрос на GRReporter за археологическите разкопки в Амфиполи.

И докато те продължават и нетърпението да научим кой е бил погребан във величествената гробница расте, в социалните мрежи тече изключително забавна дискусия за находките, както пише електронното издание iefimerida.gr. Според данните в електронната платформа за търсене, регистриране и оценяване на публикации в гръцкия интернет и от гръцки потребители Monitor, само в рамките на 20 дни – от 10 август, когато започнаха разкопките до 20 август, думата Амфиполи се е появила в социалните мрежи над 55 000 пъти. 

Кулминацията е била на 13 август, ден след посещението на премиера Андонис Самарас на мястото на разкопките с около 6 000 публикации на тази тема. Повечето публикации – 53 на сто са направени в Туитър, следват тези в блоговете и Фейсбук. Най-много коментари по темата са имали потребителите на възраст от 36 до 50 години (в процент 43 на сто). На второ място и с малка разлика са потребителите между 21 и 35 години, „качили” 40 на сто от публикациите.

Особено популярен се е оказал Александър Велики, чието име е било споменато в коментарите на потребителите над 22 000 пъти, тъй като много от тях са изразили предположението, че е възможно той да е положеният в гробницата покойник.

Освен коментари по същността на археологическите разкопки темата породи и много шеговити коментари, свързани със злободневни теми от гръцката реалност.

„Гробницата в Амфиполи е крокодилът Сифис на археологията”, пише един потребител, очевидно имайки предвид неуспешните засега усилия на ветеринарните служби да заловят влечугото от езерото в Крит. Друг пък, в коментар във връзка с откриването на единствената засега станция на дългоочакваното метро в Солун пише: „Тя ще бъде открита след 2 000 години и тогава ще смятат, че е гробница. Върви да им обясняваш…”.

Новината около луксозното возило на популярния певец Михалис Хадзиянис също вдъхнови потребителите на социалните мрежи: „В Амфиполи откриха заровените там регистрационни номера на ферарито на Хадзиянис”.

Археологът Катерина Перистери, която ръководи разкопките също е една от темите на последните дни, след като над 6 500 потребители са се позовали на нейното име. „Казват ми да внимавам, защото някои копаят гроба ми. Казвам им, че не се страхувам от никого…освен от Перистери”.  Фамилията й също стана обект на игра на думи, тъй като значението на думата „перистери” на гръцки е гълъб. „Перистери … на мира”, е текстът на шеговитата публикация.

Особено забавно бе решението на един потребител да изчисли станалият пословичен нов данък върху недвижимото имущество на гробницата. „Гробницата в Амфиполи е с площ 1 962 кв.м. Приземен и първи етаж, постройка на над 100 години с повече от две фасада поради кръглата й форма, не се използва за земеделска дейност. С най-ниската цена за зона данъкът възлиза на 2 400 евро. Ако вземем предвид, че наемателят не е вписал имота от много години, плюс задълженията от неплатени данъци, плюс глобите, мисля, че Александър Велики трудно би платил около 500 000 евро. (Сумата е по-голяма, разбира се, но съдът ще вземе предвид намаляващите вината обстоятелства). За щастие, той ще може да поиска разсрочено плащане на 48 вноски, така че спокойно може да отвори едно капанче с безалкохолни пред гробницата (с ДДС 21 на сто) и лек-полека ще се оправи. Освен ако не му се наложи да наеме персонал, за който трябва да плаща социални и здравни осигуровки, защото тогава лошо му се пише. Единствената надежда на гробницата е да са пъхнали в нея и някои от робите на владетеля, които с едно разрешително за временно пребиваване ще работят без никакви претенции”.

Друг потребител пък изрази съмненията си за националността на собственика на гробницата. „Ако тя беше гръцка, на входа щеше да има овчарски кучета, а не сфинксове. Покойникът сигурно е някой египетски корабен магнат”.

В коментар, че археологическите разкопки следят темпото на политическите събития, един потребител пише: „Представители на министерството на културата опровергават, че разкопките в #amfipoli се развиват според политическите изявления. ~Поне ще успеят да насмогнат до Международното търговско изложение в Солун”.

„Археолозите са шокирани, след като откриха този надпис на входа на гробницата в Амфиполи”, е коментарът към снимката, чийто надпис гласи: „Гласувайте за Самарас”.

Не са малко и онези, които коментират през призмата на спортните събития. В същия дух са и снимките, на които изобретателните потребители са изписали „ПАОК” (футболен отбор от Солун – б.а.) на защитната стена на гробницата. 

Очакваме да чуем и вашето мнение по въпроса дали вниманието, което се отделя на разкопките в Амфиполи е оправдано в новата ни анкета.

Категории: Общество социални мрежи коментари гробница Амфиполи Катерина Перистери Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus