Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Укротяването на крокодила Сифис

16 Август 2014 / 18:08:50  GRReporter
995 прочитания

Оливие Бера, след Конго, Габон, Камерун, Централноафриканската република, Мадагаскар и Френска Гвиана, стяга куфарите си за Ретимно, където ще срещне с крокодила Сифис. Пристигането му се подготвя за края на август. Световно известният френски специалист по крокодилите говори за вестник Етнос.

Представяли ли сте си, че ще дойдете в Гърция, за да търсите...крокодил?

Никога, ама никога. Водите, в които работя, са толкова различни от сините води дори на езерата в Гърция!  Заблатени води от Централна Африка и Южна Америка, пълни с болести ... нищо общо! Но когато един мой гръцки приятел ми каза за Сифис сз казах, че аз ще бъда щастлив да помогна, ако е необходимо. Последваха контакти с хора в Ретимно, и така започнаха нещата.

Пътували сте по цялата планета. Канен ли сте да помогнете в подобен случай?

Само един път в столицата на Мадагаскар, на място където не би трябвало да има крокодили, ме повикаха да хвана един крокодил, който се намираше в жилищен район. Но никога не ми се е случвало нещо подобно в Европа. Сифис е първият!

Специалистите се опитват на хванат Сифис с пилета в капан, но той не се хваща?. Къде е грешката?

Доколкото видях, капанът е добре планиран. Има обаче една грешка, или по-скоро пропуск- трябва да сложат стръв и около капана, за да привлекат крокодила- но за това се иска опит. Във всеки случай крокодилите не ядат много. И вярвам, че Сифис е заситен. Може би добро решение ще е да се сложи капан вътре във водата.

Колко лесно е да се опитоми  крокодил?

Ако е много малък- е много лесно. Ако е просто малък- е просто лесно. Ако е среден размер нещата стават по-трудни. Ако обаче е много голям трябват способности и енергия. От снимките разбирам, че става въпрос за среден крокодил.

Кой ще е най-добрият сценарий за крокодила в Ретимно?

Впечатлен съм от професионализма на хората, които се занимават с това. Първо ме попитаха за риска за населението, и след това анализираха сериозно различните варианти. Сифис трябва да остане на Крит, но някъде, където не предизвиква опасност за плуващите или преминаващите.

Крокодилите са чувствителни, но вярвам, че Сифис може да остане в добро състояние на острова, без големи разходи. Ще зависи от местните власти, които ще решат каква да е съдбата му. Могат да се посъветват със специалисти, или с мене.

Може ли Сифис за живее на Крит? Може ли Гърция да е дом на крокодил?

Не знам дали Сифис може да оцелее при зимните температури в Гърция, защото ми трябва повече информация. Някои малки алигатори живеят в Китай, където е много студено през зимата, а някои крокодили в планините на Африка могат да издържат на температури под 5 или 10 градуса в продължение на няколко дни и нощи.

Тоест, отговорът ще зависи от условията в язовира, в съчетание с вида на крокодила- знаете, че има 23 вида крокодили. Трябва да се верим от кой вид е Сифис. И разбира се, дали има втори крокодил...

Кога идвате на Крит? Нуждаете ли се от някаква подготовка?

Вероятно до края на август. Дори и да го хванат до тогава ще трябва да дойда, за да видим от кой пол е- наричаме го Сифис, но не знаем дали е мъжки или женски.

Освен това ще е добре да помогна в превоза му, както и за условията при които ще живее добре след това. Подготовката ми е една малка моторна лодка, която ще вкараме в язовира. Трябва да обуча някого да работи с нея. И една добра палатка ми е необходима. Ще остана две вечери на язовира и съм, сигурен, че ще постигнем нещо.

 

Категории: крокодил Сифис Ретимно Крит Оливие Бера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus