Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гъркът, който създаде смартфон-водач за незрящи

11 Февруари 2016 / 19:02:04  GRReporter
1129 прочитания

Какво би станало, ако човек с нарушено зрение можеше да се движи сам на улицата и на обществени места с единствен водач мобилния си телефон?

Този въпрос се крие зад първоначалната идея на wayfindr, една амбициозна услуга, създадена от екип дизайнери и изследователи, работещи в Англия. След тях е и един грък – Йоргос Манинис. Приложението, получило финансиране в размер на 1 милион долара от google.org, в момента преминава тестове и скоро се очаква да бъде пуснат официално в продажба.

«Целта ни е да подобрим самочувствието и усещането за сигурност на хората с нарушено зрение, като им предоставяме възможност за безопасно придвижване. Изследвания показват, че такива хора често стигат до изолация и безработица. Те се сблъскват с ограничения в социализирането си и биха искали да излизат повече от дома си. Голяма част от проблема се крие в това, че не могат да се движат самостоятелно. Следват само няколко добре проучени маршрута. Ние искаме да помогнем това положение да се промени», заявява пред вестник „Етнос” Йоргос Манинис.

Идеята за wayfindr стартира преди близо 2 години, когато дизайнерската агенция за дигитални услуги ustwo започва сътрудничество с RLSB, благотворителна организация за хора с нарушено зрение. «Първоначално мислехме да направим нещо, което се разбира от само себе си: едно приложение за мобилни телефони, което да води незрящи хора в закрити пространства, където GPS-ът не работи добре. Дори и на открито GPS-ът няма точност под 10 метра. А точно тези последни 10 метра са важни. Започнахме да използваме технология Bluetooth с точност до 2-5 метра», обяснява Йоргос. Екипът се състои от 4-5 човека, чиято цел е изследването и развитието на авангардни идеи и технологии.

Изследването

След няколко експеримента решават вместо да създават още едно приложение, wayfindr да помогне на вече съществуващите, като например Google Maps, за да предложат още по-точна навигация в закрити пространства. Изследванията започват от станции на метрото и гари. «До момента сме направили три пилотни експеримента. Скоро приключихме експеримента в Euston, метростанция в Лондон, като си сътрудничим с «Transport for London». Следващата стъпка е да преминем експерименталния стадий и навигацията в метростанции да се превърне в реалност», посочва гръцкият учен, като признава, че има още параметри, които трябва да бъдат уточнени.

Най-големият мотив за хората, работещи по тази платформа, са реакциите на хората с нарушено зрение, които участват в експериментите. «Изражението на лицето им ни казва повече отколкото хиляди думи. Това е голяма промяна при днешните условия. На някои все още им се струва доста странно да се придвижват сами, тъй като досега са свикнали някой да ги държи за ръката», споделят изследователите.

Кои обаче са целите на wayfindr? «През 2016 искаме да видим приложението активирано на първоначалните обекти в Лондон. Освен метростанциите искаме да проучим нуждите от навигация на хората с нарушено зрение в различни места, като болници, музеи, търговски центрове. Искаме нашите усилия да бъдат подпомогнати от програмисти, организации в подкрепа на незрящите, центрове за иновации. Изграждаме едно отворено общество около нас», обясняват те. А дали всичко това не звучи прекалено амбициозно? «Може, но човек винаги трябва да си поставя високи цели», споделят учените.

Йоргос Μанинис

Йоргос Манинис е роден в град Волос и следва инженерно проектиране в Егейския университет на остров Сирос. Веднага след дипломирането си младият изследовател се насочва към Великобритания, като в последните години живее и работи в Лондон. Там той прави магистратура в областта на взаимодействието човек-компютър, програма, която съчетава психология, дизайн и технология.

Въпреки че живее в Лондон, той следи отблизо случващото се в родината му и особено в областта на стартиращите компании.

Младият изследовател не изключва вероятността да се върне един ден в Гърция, ако ситуацията там се стабилизира.

 

 

Категории: екип изследователи приложение wayfindr незрящи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus