Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

За смисъла на патриотизма

12 Февруари 2016 / 15:02:44  Иван Петков
936 прочитания

Патриотизмът на Балканите е начин на съществуване, част от нашата култура и възприемане на света. Но точно светът, който постоянно се променя, прави от затворените национални общности отживелица, като застрашава съществуването на патриотизма. Например, децата на политическия, икономически и интелектуален елит в двете държави учат и живеят в чужбина, а страните ни са част от общност, чиято цел е да няма граници между нейните членове. Освен като начин на съществуване и светоусещане, патриотизмът е още един повод да се съревноваваме на Балканите. Затова ви попитахме: „Кои са по-големи патриоти – българите или гърците?“

В отговорите на читателите на българската страница на GRReporter можем да видим пример за ниското ни национално самочувствие, което е характерно за българите през последните години. Най-голямата група от далите своя вот в анкетата, 35%, признават, че гърците протестират и защитават правата си, докато българите се съгласяват с всичко. В същото време, 25% от читателските гласове отиват за твърдението, че патриотизмът на гърците е само фасада, зад която всеки от тях гледа само личния си интерес. За 17% от участниците в допитването, българите са големи патриоти, но само на думи. 12% са повлияни от актуалния скандал в България, при който се появи информация за смяната на термина „робство“ в „съжителство“, с който да се опише периода на Османското владичество в България. Тази група от читатели е на мнение, че за гърците турците и досега са най-големият враг, докато в България прекръстиха османското робство на съжителство. Последният по популярност отговор е свързан с тезата, че в днешно време патриотизмът не е най-важното качество на едно общество.  На него се падат 11% от читателския вот.

Можем да направим следния извод от резултатите на българската ни езикова страница: дори съревнованието с гърците не е могло да мобилизира и обедини различните групи български читатели. Явно е, че разединението е новият български манталитет.

За читателите на английската ни страница въпросът е бил повече свързан с Гърция, отколкото с България. Според 45% от англоезичната ни аудитория, патриотизмът на гърците е само куха конструкция, която прикрива лични интереси. 25% споделят мнението, че патриотизмът не е най-важното качество за съвременното общество. 18% застават зад тезата, че гърците протестират и защитават правата си, докато българите се съгласяват с всичко. 9% са на мнение, че Турция си остава най-големият гръцки враг. Отговорът, който засяга българския патриотизъм, не е получил нито един глас, поради което смятаме, че фокусът на аудиторията е бил насочен предимно към Гърция.

Изводът, който можем да изведем от анкетата на английската ни страница е, че сме свидетели по-скоро на оценка на гръцкия патриотизъм, отколкото на сравнението му с българския.

Интересни са отговорите на гръцката страница на сайта ни. Най-голямата група от читатели подкрепят твърдението, че патриотизмът на гърците е само фасада, зад която всеки от тях гледа само личния си интерес. За този отговор са гласували 46% от читателите. 31% са на мнение, че гърците протестират и защитават правата си, докато българите се съгласяват с всичко. 23% са предпочели отговора, според който патриотизмът не е най-важното качество на едно общество. Два от отговорите не са получили нито един глас: този за турците като врагове и отговорът, според който българите са патриоти, но само на думи.

И от тази анкета можем да заключим, че читателите са оценявали по-скоро гръцкия патриотизъм, отколкото да го сравняват с патриотизма на своите съседи.

Очаквахме много по-сериозно съревнование в защита на националните ценности. Анкетата обаче оставя усещането, че читателите са по-склонни към критика, насочена към родното им общество. Дали икономическите проблеми и кризата на доверие към държавата и институциите в двете балкански държави не задушават чувството за национална гордост и достойнство? Саморефлексията ни като граждани се е пренасочила към това да сме постоянно недоволни от родната ни действителност. Преди години подобна анкета щеше да предизвика значително по-голяма демонстрация на родолюбие. Сега? Май всеки се е скрил в собствената си черупка и се бори за личното си оцеляване!

Категории: Анкета резултати патриотизъм Гърция България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus