Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Фермерите превземат Атина

12 Февруари 2016 / 10:02:22  GRReporter
2953 прочитания

Двудневното „нашествие” на фермери от цяла Гърция започна рано тази сутрин с обсада на министерството на земеделското развитие. Малко преди 09:00 около 3000 фермери от остров Крит се събраха на входа на ведомството с искане да предадат протестен манифест и да проведат окупация на сградата за няколко часа.

Както предават гръцки медии, по всичко изглежда, че служителите на министерството, които се очакваше да проведат прекъсване на работа от 11:00 ще напуснат сградата и ще се присъединят към протестното шествие на фермерите.

източник: kathimerini.gr, снимка: EUROKINISSI/ Yannis Panagopoulos

Към Атина пътуват фермери от 68 блокади от цяла Гърция. По нареждане на правителството полицията е разработила план с три зони на контрол около и в гръцката столица, като целта е да не позволи на фермерите да стигнат до площад Синтагма.

По-рано стана ясно, че фермерите от Пелопонес са се опитали да преминат касите за пътни такси край Коринт с 15 трактора, като заявиха пред телевизия SKAI, че са имали такава уговорка с полицията. Органите на реда обаче отказват да позволят преминаването на тракторите, а фермерите настояват с искането си.

В същото време без трактори, но с чест автобуса към Атина пътуват фермери от пътните блокади в северна Гърция.В 05:00 сутринта са потеглили около 20 трактори на фермери от блокадата край село Никеа до Лариса. Смята се, че ще са им нужни около 10 часа, за да пристигнат в Атина.

Заслужава да се отбележи, че намиращи се на касите за пътни такси до Афиднес полицаи провеждат проверки на тежкотоварни камиони, за да се уверят, че в тях не се пренасят фермерски трактори.

източник: kathimerini.gr

В съответствие с обявеното от правителствения говорител Олга Геровасили преди два дни, че Пътна полиция няма да позволи на трактори да навлязат в Атина, първата зона на контрол включва региона, където се намират блокадите на фермерите от област Атика. Става дума за региона от касите за пътни такси в Афиднес, пътния възел на Маркопуло, Каламаки, Маратонас, Пахи Мегарон и 57-я километър на магистралата Атина – Ламия.

Втората охранявана от полицията зона „обгръща” гръцката столица от всички страни – от северното предградие Агия Параскеви до пристанището в Пирея. Третата и последна зона включва центъра на Атина от площад Вати, където се намира министерството на земеделското развитие до площад Синтагма. Там са разположени многобройни отряди за борба с масовите безредици.

Синдикатът на работещите в държавния сектор АДЕДИ обяви, че ще се присъедини към протеста на фермерите. Той организира протестен митинг в 17:00 на площад Клавтмонос и шествие към парламента. Паралелно с това лекари, адвокати и други работещи на свободна практика също обявиха провеждане на митинги пред министерството на заетостта и социалното осигуряване.

Напрежението в центъра на Атина започна малко преди 10:00, когато десетки фермери се насочиха към силите на реда, като размахваха характерните за остров Крит дървени геги. В резултат на това членове на отрядите за борба с масовите безредици започнаха да бягат в обратната посока. Фермерите се разгневиха, тъй като полицията попречи на камион от острова, натоварен с плодове и зеленчуци да спре пред министерството. Те възнамерявали да раздадат продукцията си на граждани.

снимка: kathimerini.gr

Улиците около площад Вати се изпълни с домати, а напрежението ескалира. Фермерите нанесоха щети на сградата на министерството на земеделското развитие, а полицаите използваха димни бомбички, за да ги отблъснат. 

снимка: kathimerini.gr

След поредица от ожесточени сблъсъци полицията задържа четирима фермери.

снимки: kathimerini.gr

Към Атина пътуват фермерите от Пелопонес и останалите региони. Междувременно на площад Синтагма бяха разпънати първите палатки, в които фермерите възнамеряват да останат поне до неделя. Там са разтоварени и определено количество мандарини, които ще бъдат раздадени безплатно на граждани.

В същото време министърът за защита на гражданите Никос Тоскас укори фермерите за решението им да нападнат министерството на земеделското развитие. В изявления пред държавната телевизия ЕРТ той посочи, че по време на сблъсъците са били ранени 10 полицаи.

Малко преди 13:00 започнаха нови сблъсъци, този път край атинското предградие Хайдари. Причината бе, че въпреки продължителните преговори полицията не позволи на фермерите от Пелопонес да продължат към Атина с тракторите си. При отказа на силите на реда фермерите ги нападнаха с камъни и парчета цимент. Разположените на пътната настилка отряди за борба с масовите безредици отвърнаха със сълзотворен газ.

Категории: Общество фермерски протести блокади протест в Атина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus