Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Фермерски десант обещава хаос в Атина

12 Февруари 2016 / 18:02:10  GRReporter
1593 прочитания

След изпълнения с напрежение и сблъсъци с полицията ден 10 000 гръцки фермери провеждат шествие в центъра на Атина. То започна малко след 18:00 от площад Караискаки и се води от 20 трактора на фермери от блокадата до село Никеа край Лариса. Те пристигнаха след продължително пътуване и бяха посрещнати с радостни възгласи.

Шествието цели да достигне до площад Синтагма, където по-рано днес фермери от Крит и други региони разпънаха палатки, в които възнамеряват да останат поне до неделя. Преди около час в Атина пристигнаха фермерите от Пелопонес, които имаха сериозни сблъсъци с полицията край предградието Хайдари. Към центъра на Атина се придвижват и други фермери с трактори, съобщават гръцки медии.

Площадът пред гръцкия парламент е изпълнен с хиляди фермери, част от които запалиха огън пред паметника на Незнайния воин. В същото време стана ясно, че фермери от северна Гърция се готвят да пътуват към Атина по-късно тази вечер и да се присъединят към колегите си.

По-рано членове на правителството осъдиха нападението на фермерите от Крит срещу сградата на министерството на земеделското развитие. Министърът за защита на гражданите Никос Тоскас дори заяви, че в сблъсъците с полицията край Хайдари са участвали „златнозорци и крайнодесни елементи”, които са се опитали да дезориентират протестните действия на фермерите.

Според правителствени източници, които цитира skai.gr обаче в момента текат преговори за започване на диалог между фермерите и министър-председателя Алексис Ципрас.

Протестът на фермерите продължи до късно вечерта въпреки лекия дъжд. Хиляди фермери останаха пред сградата на парламента, но спокойно, без да бъде предизвикано никакво напрежение. Част от тях ще пренощуват в палатките на площад Синтагма, а утре ще проведат нов протест от 17:00 часа. 

GRReporter припомня, че фермерите протестират срещу пенсионната реформа и въвеждането на ново данъчно облагане в сектора.

Категории: Общество фермерски протести трактори в центъра на Атина протестно шествие
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus