Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Археологически трилър в Амфиполи

12 Август 2014 / 09:08:19  GRReporter
1999 прочитания

Гръцкият премиер Андонис Самарас е на път към древна Амфиполи, където археолозите откриха важна гробница, съобщиха гръцки медии. Той се очаква да посети хълма Каста и да разгледа мястото на археологичните разкопки. Заедно с премиера пътуват министърът на културата Костас Тасулас и съпругата му Георгия Самара.

Всички данни сочат, че предстои да бъде обявено важно археологично откритие. От няколко дни мястото на разкопките, което се намира до днешния град Амфиполи в Северна Гърция се охранява от многоброен полицейски отряд 24 часа в денонощието. Според различни източници археолозите са открили гроба на знатна особа, свързана със семейството на Александър Велики. Предположенията се подсилват от уникалните размери на могилния комплекс, чиято дължина достига до 500 метра.

Въпреки ограничената информация за хода на разкопките, гробницата най-вероятно се намира в първоначалния си вид и не е станала обект на набези от страна на търсачи.

Гръцкият премиер пристигна в региона малко след 10:00. Той се обърна към жителите на Амфиполи, с които се срещна преди да посети разкопките с думите „Имайте търпение за няколко дни”. След това Самарас, съпругата му и министърът на културата влязоха в археологичния комплекс, където  се информираха за находките от археоложката Катерина Перистери.

На намиращите се на място журналисти и телевизионни екипи не било позволено да влязат в комплекса и да отразят посещението. След края му гръцкият премиер заяви: „Убедени сме, че се намираме пред едно изключително важно откритие. Земята на Македония продължава да ни изпълва с вълнение и да ни изненадва като разкрива от недрата си уникални съкровища, които заедно оформят уникалната мозайка на гръцката история, с която гърците се гордеят”.

„Тук бе открит уникален паметник. Един комплекс с периметър 497 метра,  който оформя един почти идеален кръг, построен с мрамор от остров Тасос. Лъвът от Амфиполи е с височина 5,20 метра, можем да си го представим на върха на гробницата. Два изваяни сфинкса са поставени на входа като пазачи. Към него води път с ширина 4,5 метра и стени гравирани с фрески, които показват начина, по който е построен комплексът. Вярвам, че всички тези неща са допринесли за оптимизма на археоложката, г-жа Перистери да смята, че комплексът е един уникален гробен паметник, който датира от периода 325 – 300 г. пр.Х., както самата тя ни информира. Разбира се, разкопките са ключовият фактор, който ще разкрие кой е погребан в нея. Те ще продължат с ритъма, който изискват както находката, така и научната етика. За пореден път искам да изразя поздравленията си към г-жа Перистери и нейните сътрудници”, допълни гръцкият премиер.

Според новоизбрания кмет на Амфиполи Константинос Мелитос „посещението на министър-председателя показва, че разкопките са разкрили нещо голямо и важно”. В изявления пред гръцката информационна агенция АМНА той допълни, че „регионът и Гърция ще се прочуят в целия свят”. 

Категории: История археологични разкопки Амфиполи древна гробница Александър Велики Андонис Самарас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus