Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борбата с трафика на бебета все още не е резултатна

21 Февруари 2014 / 19:02:34  GRReporter
756 прочитания

Българските и гръцките власти трябва да предприемат спешни и резултатни действия срещу трафика с бебета, заявяват единодушно читателите на GRReporter. Най-категорични в това мнение са читателите в българската версия на сайта с 43 на сто от гласовете. В гръцката и английската версия тази позиция подкрепят 35 на сто от читателите.

Анкетата ни беше провокирана от дебата около това дали откритата в ромски катун до Фарсала Мария трябва да бъде дадена за осиновяване в Гърция или изпратена в дом за изоставени деца в България, след като стана ясно, че биологичните й родители са български граждани. Решението на съда за попечителството над детето се очаква с голям интерес, след като българската държава предяви официално претенции за това. Делото е насрочено за 18 март.

Показателен за настроенията е фактът, че в гръцката версия на сайта читателите са подкрепили със същия процент отговори мнението, че Мария следва да остане в Гърция, тъй като по документи е гръцки гражданин. В подкрепа на тази позиция са гласували 23 на сто от читателите в английската версия и 20 на сто от тези в гръцката.

Случаят с Мария предизвика реакции в целия свят. Представители на най-големите медии в Европа и САЩ пристигнаха в Гърция, а след това в България, за да проследят историята на станалия печално известен „рус ангел”. От тогава Мария се намира под грижите на социалните работници във фондацията „Усмивката на детето”, където очакват съдебното решение за нейното бъдеще.

Междувременно гръцката полиция разкри няколко случая, в които български граждани са се опитали да продадат бебета на бездетни гръцки двойки. През януари органите на реда във Волос разбиха мрежа за трафик с деца, в която са участвали двойка български граждани, гръцки адвокат и бивш служител на бреговата охрана. В същото време, директорката на гинекологичната клиника в болницата в Ламия д-р Анастасия Фука заяви в интервю за GRReporter, че почти половината от българските бебета, които се раждат там биват давани за осиновяване.

Както стана ясно от съобщение на Главното полицейско управление на област Атика в началото на февруари мрежа за трафик с бебета в Солун откраднала детето на една българска гражданка с цел да го продаде за 6 500 евро. По случая в Атина са били арестувани четирима български граждани – две жени и двама мъже. Няколко дни след похищението на детето двете българки – членове на мрежата отишли при нотариус, където по-младата от тях се представила за негова биологична майка, а по-възрастната – за преводачка. Те подписали специално пълномощно – декларация за предоставяне на съгласие за осиновяването на бебето от двойка гърци. Междувременно обаче истинската майка на бебето подала сигнал в полицията за неговото похищение и така извършителите били разкрити. Полицейското разследване разкрило, че членовете на мрежата доста често били „домакини” на бременни жени от България, чиито деца впоследствие продавали.

След залавянето на трафикантите бебетата се озовават в „Усмивката на детето” и там чакат решението на съда, „който винаги търси най-добрия вариант за детето”, както посочват от фондацията. Понякога децата се дават за осиновяване, в други случаи се връщат в страните, откъдето са техните биологични родители, а в трети – остават във фондацията. В случая с Мария над 20 на сто от читателите на GRReporter и в трите езикови версии смятат, че тя не трябва да бъде изпратена в българска институция, тъй като поредната промяна в средата в рамките на няколко месеца няма да й подейства добре.

Отговорът, че Мария трябва да бъде настанена в дом за изоставени деца в България е събрал най-малко отговори. Така са гласували 22 на сто от читателите в английската, 15 на сто в българската и едва 9 на сто в гръцката версия на сайта.

Благодарим за участието и очакваме отговорите ви в новата ни анкета: Постите ли за Великден?

Категории: ОбществоКриминална хроника трафик с бебета Мария български граждани Солун
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus