Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Почти половината от българските бебета, родени в Ламия се дават за осиновяване

21 Януари 2014 / 16:01:20  Анастасия Балездрова
1315 прочитания

България твърдо се е настанила в бизнеса с незаконните осиновявания в Гърция. Случаят с „русия ангел” Мария, която бе намерена в ромски катун във Фарсала се превърна в световна новина, а само преди няколко дни петима българи бяха заловени в опита им да продадат 11-дневно бебе. Според гръцката полиция двама от тях са били заловени при подобен случай през 2006,а все още не е установено къде се намират другите две деца на биологичната майка на детето.

Но това са само два от случаите, които станаха известни, заради голямата им публичност. Никой не знае с точност колко са децата – жертви на трафика, който изглежда, че се е установил трайно въпреки усилията на властите в двете страни да го преустановят. Тарифите също варират. Докато бебето във Волос е било спазарено за 5 000 евро, през юни миналата година полицията в Солун разби мрежа, чиито членове са се опитвали да продадат бебе на 2 седмици срещу 15 000 евро.

В рамките на операцията са били заловени общо петима души, сред които и биологичната майка на детето. Показателен за това, че този доходоносен „бизнес” процъфтява е фактът, че по време на операцията в апартамента в солунския квартал Амбелокипи полицаите намерили още една, готова да роди през следващите дни жена.

11-дневното бебе, което става предмет на последната разкрита сделка продължава да се намира в отделението за преждевременно родени деца в болницата във Волос, заяви пред GRReporter нейният директор Костас Карабацас. Той каза, че детето е напълно здраво и ще остане под грижите на медицинския персонал до издаването на решение от страна на районния прокурор, който ще реши къде ще бъде преместено и кога ще започнат процедурите за неговото осиновяване.

От болницата в Ламия, където е била родена малката Мария потвърждават наличието на тясно сътрудничество между българските и гръцките власти с цел разбиването на престъпните мрежи за трафик с бебета.

„Преди около година ни бяха поискани и предоставихме данни за всички раждания в болницата в рамките на две години. Сред тях беше и раждането на Мария”, разказа за GRReporter директорката на гинекологичната клиника в болницата д-р Анастасия Фука.

В периода 2008 – 2010 в болницата са били регистрирани голям брой раждания на българки. Според данни, изнесени от местната медия Lamia Report, те са били почти 10 на сто от общия брой. Например, от общо 700 раждания през 2009, в 70 от случаите майките са били от България.

По време на разследване в болничния регистър и служба „Гражданско състояние” на общината в Ламия от медията установили, че в периода 2007 – 2012 от общо 274 родени от майки с българско гражданство деца 107 са били дадени за осиновяване.

В изявленията си пред GRReporter д-р Фука посочи, че актовете за раждане не се предават на майката, а биват изпращани в общината по служебен път. „В редките случаи, когато майките не представят някакъв официален документ за самоличност, се вписват данните, които заявяват със съответната забележка”.

Припомняме, че около случая с Мария пролича голямата празнина в начина на регистриране на новородените в Гърция. По силата на действащия и досега закон по закон регистрирането на едно новородено дете може да стане само въз основа на клетвените декларации на двама свидетели.

Според д-р Фука през последната година ражданията на българки в болницата в Ламия са намалели. „Това обаче не трябва да се разглежда като показателно, защото имаме намаления на ражданията изобщо, независимо от произхода на майките”, допълни тя.  

Категории: Криминална хроника трафик с бебета болница Волос Ламия незаконни осиновявания българки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus