Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България официално иска попечителството върху русата Мария

15 Януари 2014 / 15:01:28  GRReporter
1118 прочитания

България официално е поискала 4-годишният рус ангел Мария, който през октомври бе открит в ромско семейство в град Фарсала да бъде даден за отглеждане в български дом за изоставени деца. Това съобщава днес вестник Етнос, като се позовава на протокола от вчерашното закрито заседание на съда в Лариса.
    Според изданието на съдебното заседание е присъствал и българският консул в Атина, който е бил придружен от адвокат. Пред съда той представил удостоверение, подписано от посланика на България и официално е заявил, че българската държава ще се намеси и ще поиска детето да бъде дадено под попечителството на български дом за изоставени деца.
    Прокурорът и съдията са били единодушни, че това е ново развитие по случая и че е необходимо време, за да се проучи новият документ и така са решили да отложат делото с два месеца, за 18 март. Вчерашните информации за развоя на делото бяха много противоречиви, както вече ви съобщихме.
    Веднага след откриването на детето в ромското семейство от Фарсала, институциите в България изявиха желание да се намесят в живота на малката Мария. Директорката на Държавната агенция за защита на детето Ева Жечева заяви, че е готова веднага да отиде на границата с Гърция и да вземе момичето от там. “Дори и формално детето е гръцки гражданин и единствено прокурорът за малолетни в Лариса може да реши къде малката Мария ще се чувства най-добре. За щастие прокурорите не говорят много”. Така коментира изявленията Костас Янопулос, президент на фондацията “Усмивката на детето”, която в момента се грижи за момичето.

От българското посолство в Атина нито отричат, нито потвърждават информацията на Етнос.

Категории: русият ангел Мария съда в Лариса Усмивката на детето ромско семейство град фарсала Държавна агенция за защита на детето
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus