Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъкът върху образованието в Гърция може да доведе до вълна от гръцки студенти в България

06 Ноември 2015 / 16:11:24  Иван Петков
720 прочитания

Дискусията за успеха на висшето образование и връзката му с обществените нагласи и изискванията на бизнеса, която е част от световната среща на българските медии, започна с перифразиране на една мисъл на Сократ:  европеец е този, който е получил европейско образование. Мащабът, разбира се, може да се разшири и до гражданин на света.

Изказано беше мнение, че данъкът от 23% върху частното образование може да доведе нова вълна от гръцки студенти в България. В тази връзка, проф. Димитър Греков, ректор на Аграрния университет в Пловдив сподели, че в почти всяка община в северна Гърция има техни възпитаници.

Професор Людмил Георгиев , заместник-ректор по научноизследователската дейност в Нов Български, сподели с аудиторията, че бъдещето е в гъвкави учебни програми, които позволяват на студентите сами да формират съдържателно своето образование, както и лесно да се осъществява смяна на специалностите. По този начин висшите учебни заведения ще могат по-бързо и безпроблемно да отговарят на нуждите на бизнеса.

Професор д-р Каролина Любомирова, заместник-ректор на  Медицинския университет в София, наблегна над качеството на обучението, което учебното заведение предоставя на студенти от над 50 държави по света, в това число и на гръцки студенти. Изтъкна наличието на съвременни лаборатории, в които докторанти, в това число и българи, завършили медицина по цял свят, могат да извършват научна работа на световно ниво.

Професор Христо Бонджолов, ректор на Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий, изрази своето желание и стремеж да превърне учебното заведение, което представлява, в център на обучението по български език. По този начин ще могат да помагат методически на българските неделни училища в чужбина, ще могат да предложат и унифицирана система за повишаване на квалификацията на учителите, които преподават в тези училища.

Всички участници в дискусията се обединиха около тезата, че девалвацията на българското образование може да се спре, чрез активно съдействие на регулаторните органи и намаляване на броя на висшите учебни заведения. Образованието е една от сферите, които определят просперитета на всяко едно общество, заключиха те.

Категории: Образование среща медии Атина студенти Гърция данък върху образованието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus