Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите настояват за 23% ДДС върху частното образование

24 Октомври 2015 / 18:10:15  GRReporter
641 прочитания

До момента правителството и кредиторите са постигнали съгласие само по две точки: че не са на едно мнение относно червените кредити и ДДС върху частното образование.

Правителството има проблеми, защото кредиторите не са убедени, че ще направи това, което е обещало, или че взетите мерки ще са ефективни.

По време на дискусиите в Атина представителите на институциите са спрели законопроекта на правителството за налагане на две намалени ставки на ДДС върху частното образование (6% за за езикови училища, танцови школи, музикални училища и професионални гимназии и 13% за частните училища в основното и средното образование).

Макар че министерството на финансите обеща преди месец, че тази мярка ще бъде заместена с нещо друго, за момента е в сила ДДС от 23% върху частното образование. През следващите 24 часа трябва да бъдат издадени разчети колко ще трябва да плати всяко семейство, което изпраща децата си в частна образователна институция.

Според информациите, кредиторите са изразили несъгласието си с намаляването на ДДС, защото европейската директива за налагане на ДДС не предвижда намалени коефициенти за образованието. Тя на практика позволява правителствата или изобщо да не налагат ДДС върху частното образование, или да прилагат общия коефициент.

Правителството трябва да намери равностойни мерки, за да осигури няколкостотин милиона евро и да запуши дупката, ако данъкът бъде отменен напълно.

Освен въпроса с ДДС върху частното образование, кабинетът трябва да вземе бързи мерки, за да осигури превеждането на транша от 2 милиарда евро. А това ще стане само ако приеме останалите 49 мерки от първия пакет до вторник.

В четвъртък ще има редовно заседание на Euroworking Group (EWG). Ако до вторник са приети всички мерки и е готов докладът на институциите, на тази среща ще се обсъжда доколко Атина изпълнява задълженията си и дали ще бъде преведен траншът от 2 млрд. евро. Ако отговорът е положителен, това ще стане през първата седмица на ноември. Показателен за царящата несигурност е фактът, че дори финансовият министър Евклидис Цакалотос вчера заяви, че не знае кога ще бъде преведен траншът.

Най-важният за обществото и икономиката проблем обаче са промените в закона Кацели за свръхзадлъжнелите домакинства. Макар че те са само малка чат от общия проблем с червените кредити, който е свързан директно с рекапитализацията на банките, по него няма решение и пратениците на кредиторите си тръгнаха от Атина. Те не се повлияха дори от публичното заявление на френския президент Оланд, че ако не се реши сега въпросът, това ще стане на високо политическо равнище.

Червените кредити зависят от рекапитализацията на банките и какви са капиталовите им нужди според стрес-тестовете. Рекапитализацията обаче ще повлияе не само на кредитите, но и на депозитите на гражданите, които също могат да бъдат засегнати в зависимост от това колко големи са капиталовите нужди на банките.

Стана ясно, че нито договорените до момента мерки от пълния пакет са изпълнени, нито е готов списъкът с мерките от втория пакет, които трябва да бъдат гласувани и приложени до средата на ноември.

Във втория пакет вероятно ще бъдат включени следните мерки:

- финансови: създаване на средносрочна финансова стратегия (2016-2019), която предвижда мерки на стойност 8,1 млрд. евро;
- банки: законопроект за рекапитализацията (който закъсня, но все пак идва), промени в продажбите на търг на първото жилище на длъжниците, създаване на обща рамка за управление на лошите дългове;
- данъчно облагане: промени в облагането на земеделците, мерки за популяризирането на електронните плащания, нов имотен регистър, въвеждане на мерки на стойност 20 милиона евро, за да се избегне плащането по 5 евро за всяко посещение при лекар в болниците. Може да бъдат включени и промени в данъчното облагане на доходите (заплати, пенсии, наеми и др.);
- заетостта: преразглеждане на колективните съкращения и на колективните договори на базата на добрите международни практики;
- държавния сектор: нова щатна таблица на заплатите, която ще е в сила от 1 януари 2016;
- отваряне на професиите;
- приватизация: приватизация на Независимия оператор за пренос на електрическа енергия или алтернативен план с равностойни мерки, обявяване на крайни дати за приватизацията на железниците и на пристанищата в Пирея и Солун.

Добрата новина е, че новите данни за икономиката показват много по-малка рецесия от пресметнатата първоначално. Това може да означава по-добра събираемост на приходите и съответно по-малък натиск за допълнителни нови мерки.

Категории: кредитори мерки ДДС частно образование червени кредити
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus