Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златните мини в Халкидики разделиха жителите

11 Април 2013 / 14:04:01  Анастасия Балездрова
2780 прочитания

За трети пореден месец продължава битката за оползотворяването на златните находища в Халкидики. Вчера жители на Йерисос разбиха местния полицейски участък в знак на протест срещу залавянето на двама техни съселяни, уличени в нападението срещу обект на компания “Hellenic gold” на 17 февруари. Тогава група хора с покрити лица нападнаха служители на охранителната фирма и нанесоха щети на автомобили, машини и постройки.

Властите заловиха един 44-годишен строител и един 33-годишен търговец на дървен материал и фураж. Арестите бяха проведени от членове на полицейските спецслужби в присъствието на прокурор в ранните сутрешни часове. По нареждане на районния прокурор двамата задържани бяха отведени в полицейското управление в Солун, поради опасенията за сблъсъци пред сградата на съда в Полигирос, който е компетентен за региона на Халкидики.

Според източници по време на разследването в полицейските лаборатории са установили, че биологичният материал на единия от заловените съвпада с открития на шапка, която била открита на разстояние от около километър от мястото на нападението. В дома на другия полицаите открили карабина, за която балистичната експертиза е показала, че е била използвана от нападателите. В публикация на вестник Етнос сепосочва, че 44-годишният строител би повикан два пъти в полицията, за да даде обяснения къде се е намирал в нощта на нападението. И двата пъти той заявил, че се е намирал в дома си. Проверката на сигнала на мобилния му телефон доказала, че по същото време той се е намирал до обекта на компанията в областта Скуриес.

Въпреки мерките на съдебните органи жители на Йерисос заминаха за Солун, където протестираха пред полицейското управление срещу ареста на двамата мъже. В същото време други разгневени техни съграждани разбиха местния полицейски участък.

снимка: ethnos.gr

44-годишният мъж е бил заловен и по време на полицейската акция в началото на март, когато се разразиха бурни сблъсъци между жителите и силите на реда. Жителите подпалиха гуми, а полицаите използваха сълзотворен и задушлив газ, за да ги разпръснат. Заедно с него са били заловени още трима души, тъй като в домовете им били открити и конфискирани 9 карабини, бомбички и радиостанции.

Арестите са били проведени в три часа сутринта. Според близките на заловените и жителите на Йерисос полицаите са счупили входната врата в единия случай и влезли през задната врата в другия, като упражнили насилие пред съпругите и децата им.

Официалното становище на полицията е, че силите на реда са отворили вратите принудително, тъй като собствениците не са отваряли, въпреки факта, че са били информирани за присъствието на прокурор.

От своя страна жителите на селото са убедени в невинността на задържаните и обвиняват полицията в употреба на безпричинно насилие. Мери Христиану, член на координационния съвет на протестите в Йерисос разказа събитията за GRReporter:

“В около 03:15 тежко въоръжени полицейски сили са разбили вратите на домовете на задържаните. Никой от тях не е проявил отбрана, вдигнали са ги буквално от леглата им. По време на акцията не са позволили на никой от близките да се обади по телефона, поради страха, че това ще вдигне цялото село на крак. Църковните камбани забиха към 03:30, когато полицаите вече бяха заминали, отвеждайки задържаните в неизвестна посока. В 08:00 вече се бяхме събрали пред съда в Полигирос, където трябваше да ги отведат. Мина много време, докато установим със сигурност, че са ги отвели в Солун. Малко след 14:00 решихме да отидем пред полицейското управление там. Чакахме в продължение на часове, докато на края адвокатите им ни уведомиха, че ще дадат показания в неделя”.

снимка: ethnos.gr

Тя каза, че няма подробна информация за щетите в полицейския участък, но заяви, че доколкото знае, вътре не е имало хора. Самата полиция обяви, че поради опасенията за сблъсъци участъкът е бил изпразнен, като полицаите взели със себе си служебните си оръжия и особено важната документация.

“До съвсем скоро хората в Йерисос бяха убедени, че единствената задача на полицията е да ги защитава. Но действията на властите показаха обратното. Те заловиха по този насилствен начин двама наши съграждани, които нямат криминални досиета и се държат с тях като с най-опасните терористи. Дори и да са виновни, а ние вярваме, че не са, единственото обвинение срещу тях може да бъде за разрушаване на частно имущество”.

Категории: Общество златни мини Халкидики протести полиция арести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus