Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Леви активисти, депутати и еколози протестираха срещу златните мини в Атина

12 Март 2013 / 22:03:13  Анастасия Балездрова
930 прочитания

С лозунги като „Ако искате злато отворете банковите сейфове”, „Война срещу войната от страна на компаниите” и „Тук не е Канада, не е Ел Дорадо. Тук е нашето място и командваме ние”, около 3 000 души протестираха срещу функционирането на златните мини в района на село Скуриес в Халкидики.

Представители и членове на различни леви организации и политически партии, както и на анархисткото движение се събраха на протест в подкрепа на жителите на региона, които се противопоставят на добива на злато.

Преди седмица правителството нахлу в село Йерисос с полицейски отряди. Те упражниха насилие и не се поколебаха да използват сълзотворен газ дори в училището. Но те се лъжат, че обществото ще позволи да бъдат осъществени плановете за добив на злато. Съществуват поне три изследвания на международни организации, според които тази дейност ще влоши екологичните условия и ще замърси въздуха и водата в региона”, заяви за GRReporter Апостолис Калцис от комисията за солидарност към Скуриес в Атика.

Според него и останалите участници „ако тази инвестиция е успешна това ще означава, че правителството ще може да прави каквото поиска в ущърб на околната среда и местните общества”.

Участниците скандираха силно своите лозунги по време на шествието, което стигна до площад Синтагма. Полицейското присъствие беше дискретно, въпреки че властите бяха в готовност да се намесят в случай на вероятни сблъсъци.

Пред парламента към протестиращите се присъединиха поне петима депутати от СИРИЗА. Опозиционната партия подкрепя отпора на жителите в региона на Скуриес, които се противопоставят на функционирането на златните мини.

Малко по-рано лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че „Гърция не е бананова република и нейните граждани имат право да живеят и да запазват екологично чисти своите региони”. Той направи изявлението си от Александруполи, където изрази подкрепата си към жителите, които се обявяват срещу разработнването на златните мини в региона.

Протестът завърши мирно пред сградата на Атинския университет, откъдето и започна.

Миналата събота в Солун се проведе мащабно шествие срещу инвестиции за функционрането на златните мини в регионите на Халкидики, Килкис и област Тракия.

В него участваха леви активисти, депутати и членове на партии, които се обявяват срещу инвестициите от този вид, екологични организации, анархисти и членове на извънпарламетарната левица.

Читателят на GRReporter Христо Илиев изпрати видео и снимки от протеста в Солун, който също завърши мирно.

 

Участниците в протестите заявиха категорично, че ще възпрепятстват докрай осъществяването на инвестициите.

Категории: ПолитикаОбщество протест златни мини Халкидики СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus