Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Сблъсъци и сълзотворен газ срещу златната мина в Халкидики

07 Март 2013 / 15:03:13  GRReporter
1355 прочитания

Разследване на полицията на терористичния акт в мините на Hellas Gold LTD в района Скуриес предизвика сериозни сблъсъци между властите на реда и местни жители. След като полицията събра генетични свидетелства, бяха арестува седем жители на общността, за които има сериозни доказателства, че са участвали в нападението с коктейли Молотов срещу рудниците. Според официалното съобщение на полицията около 400 жители са блокирали провинциалния път Гомати-Йерисос и не са позволили на полицейските сили и съдебните власти да претърсят домовете на задържаните свързани с нападението на 17-ти февруари тази година. Събралите се протестиращи са подпалили автомобилни гуми и са образували жива верига, която е препречила пътя на органите на властта.

“След многократния искания да напуснат мястото, жителите са продължили да хвърлят камъни срещу полицаите в резултат, на което двама служители на реда са били леко ранени. В крайна сметка полицаите са преминали блокадата след ограничено използване на химични вещества”, се казва в официалното съобщение.

Според информация на вестник Вима полицията е използвала сълзотворен газ и в двора на местната гимназия. Гимназиалният директор Фанис Булонис в заявил, че специалните части за борба с гражданските размирици (МАТ) са дошли в района, за да арестуват жители на общността. Гражданите са се събрали пред районния полицейски участък, който е в съседство с училището, за да протестират срещу акцията. Полицията започнала да разпръсква протестиращите в момента, когато учениците са излизали в междучасие. В резултат на това, някои от тях са получили леко задушаване, а три жени са припаднали, казва Толис Папагеоргииу, който е член на съюза срещу дейността на рудната компания Hellas Gold LTD. “Извикахме веднага линейка, която не успя да стигне лесно до мястото, но училищните лекари успяха да дадат първа помощ на нуждаещите се”, казва директорът на гимназията.

От главна дирекция на полицията опровергават ползването на сълзотворен газ в района на училището и подчертават, че той е използван само в района на пътя Гомати-Йерисос. “Отричаме категорично ползването на химически вещества за разпръскване на протестиращите в района на училището или в частни домове, както сочат оплакванията в средствата за масова информация”.

Бившият кмет на Скуриес Михалис Влахопулос заяви пред телевизия Skai, че не всички жители са срещу инвестицията на компанията. Разработването на мината дава работа на 1200 семейства в областта. Природозащитници и леви организации се обявяват против разработването на златните мини в Халкидики, като основният им довод е, че преработвателните процеси замърсяват региона. Компанията и правителството от своя страна са категорични, че инвестиционният проект е одобрен на базата на детайлни екологични изследвания, които показват, че преработвателния процес нe носи вреди на околната среда.

Категории: Криминална хроникаОбщество Скуриес златни мини Халкидики протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus