Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жените се адаптират към икономическите промени по-лесно от мъжете

10 Април 2013 / 18:04:43  Анастасия Балездрова
1179 прочитания

Трудната част на икономическата криза, която се разрази в Гърция тепърва предстои. Но и досега тя успя да засегне голяма част от обществото. Според експерти жените са много по-засегнати от негативните последствия на кризата, понеже поемат по-голямата част от отговорностите в семейството.

Как обаче въздейства тя на имигрантките в Гърция? Отговорът бе даден от директора на гръцкия филиал на Международната организация по миграция Даниил Есдрас.

„От средата на 90-те години емиграцията в Гърция започна да става „женска”. Когато се приема решение за това кой да емигрира, обикновено изборът пада върху мъжа, който е силният и опора на семейството. Но в Гърция през последните 20 години наблюдаваме обратното. Повечето от имигрантите бяха жени и увеличението на техния брой беше главоломно - с 50 пъти повече“.

Според него основната причина за това са били икономическите условия в Гърция по онова време. „В началото започнаха да идват жени от Филипините. Уж като медицински сестри, но много от тях бързо бяха превърнати в домашни помощнички. Последваха политическите промени в Източна Европа, след които последва много голяма вълна на женска имиграция в Гърция“.

Това беше времето, в което бе регистриран бум на трафикинга с жени, много от които бяха включени в секс-индустрията, без да бъдат съгласни. „Поради липсата на документи много от жените бяха подложени на сексуален и друг тормоз, бяха принудени да не излизат навън и изобщо бяха потъпквани техните човешки права“. Като пример той посочи Костадинка Кунева, която бе нападната и залята с киселина, заради синдикалната си дейност.

След промяната, до която доведе легализирането на тези жени в Гърция дойде кризата, която върна нещата назад. „За да спасят работните си места те са принудени да приемат намаление на заплатите и увеличаване на часовете на работа. Т.е. да приеме предишните негативни условия“.

Съветът на Даниил Есдрас към имигрантките е да не се делят и разграничават от гръцките си колеги, защото заедно с тях биха могли да защитят по-добре своите права в работата.
Според данните жените така или иначе се справят много по-добре от мъжете, именно защото са по-адаптивни към икономическите промени и негативните им последствия.

„Досега сме изпратили в страните им по тяхно желание 10 000 имигранти. От тях само 800 са жени. Половината от тях са били в Гърция със съпрузите си, а другите 400 – сами. Това показва, че жените се справят по-добре“.

В потвърждение на думите си той заяви, че имигрантите, които се обръщат с молба да бъдат репатрирани от Международната организация по миграция са хора, които са останали без никаква работа, живеят на улицата и са изгубили всякаква надежда, че могат да се псравят със ситуацията. Уточни, че имигрантките, които живеят и работят в Гърция сами и изпращат средства на семействата си в страните си са предимно от Източна Европа, Югоизточна Азия и Африка.

Даниил Есдрас представи данните на конференция, организирана от Генералния секретар за равенството на половете с основна тема „Жените и икономическата криза“.

Консултантката на омбудсмана за равенството и борбата с дикриминацията в Норвегия Рейчъл Пол зави, че насилието срещу жените е една от основните пречки за икономическото развитие.

„Домашното насилие е най-разпространената форма. Бедността и безработицата, които причинява кризата са фактори,които го повишават. 80 на сто от жителите в 10 европейски държави смятат, че е безработицата несъмнено е причина за насилие“, посочи тя.

Жените често са подложени на сексуално и психическо насилие, особено жертвите на трафикинга и проституцията. Вследствие на насилието жените имат физически наранявания, психически, сексуални и репродуктивни проблеми. В тези условия постигането на целта за пълно равенство между половете остава утопия.

В условията на криза цифрите са от особено значение. Според статистиките социалните и икономическите последствия на насилието срещу жените в Европа възлизат на 16 милиарда евро.

На конференцията бяха обсъдени предложения за увеличаването на заетостта сред жените. Представителки на женски асоциации заявиха, че когато жените са обединени могат да постигнат по-добри резултати.

Категории: Общество икономическа криза жени миграция равенство на половете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus