Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Двойно повече нелегални имигранти искат да се върнат доброволно в страните си

09 Август 2012 / 16:08:45  Анастасия Балездрова
4018 прочитания

Преди седмица гръцката полиция поднови мерките срещу нелегалните имигранти в центъра на Атина. Всеки ден властите обявяват колко имигранти са заловили и колко от тях нямат документи за законен престой в страната. Днес показаха и видеоматериал от проверка в един от пристигащите рано сутринта влакове, с които всеки ден пристигат директно от област Еврос десетки имигранти.

Източници от министерството на обществения ред и за защита на гражданите заявиха пред GRReporter, че акциите ще продължат. „Заедно с тях ще започнат процедури за доброволното завръщане на нелегалните имигранти в техните страни. Всекидневно расте броят на желаещите да се завърнат. Вярваме, че съвсем скоро ситуацията в центъра на Атина ще се промени напълно”.

Програма за доброволно завръщане на нелегалните имигранти обаче в Гърция тече още от миналата година и неин изпълнител е местният офис на Международната организация по миграция. GRReporter се свърза с ръководителя на мисията Даниил Есдрас, който посочи, че броят на желаещите да напуснат пристиснатата от кризата Гърция непрекъснато се увеличава.

„От началото на програмата миналата година броят на молбите за доброволно завръщане на имигрантите се удвои. Хората идват масово в нашите офиси и искат да им съдействаме, за да се върнат в страните си.

Причините за това са няколко: Вече е много трудно да се придвижат към други европейски държави, което е основната им цел, след затягането на мерките на пристанищата в Патра и Игуменица. Освен това кризата ги лиши и от малкото и ниски надници, които получаваха преди няколко години. В резултат девет от всеки десет имигранти живеят на улицата, не могат да се осигурят храна и се чувстват тук като в капан.

Нашата програма им дава възможността да се завърнат в страните си по сигурен и достоен начин. Т.е. те се връщат без белезници, с пасавани и с 300 евро в джоба, които им предоставяме, за да им помогнем поне в началото, докато се установят отново по родните си места. Преди да заминат ги информираме какво се случва там. Документите за завръщането се изготвят със сътрудничеството на посолствата на страните в Атина”.

Даниил Есдрас каза, че координацията с дипломатическите представителства на страните на имигрантите е успешнa, именно защото става дума за доброволно завръщане. В интервю за GRReporter преди няколко месеца тогавашният говорител на гръцката полиция Атанасиос Кокалакис беше посочил, че държавните власти нямат проблеми при екстрадицията на граждани, чиито правителства са подписали договори със страните-приемници. „При нас хората идват доброволно. Знаят, че ако не заявят истинското си име и родно място няма да могат да се върнат. А посолството на съответната страна не може да забрани на своя гражданин да се завърне в родината си”.

Повечето от имигрантите са от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Ирак и Мароко. Понякога сред тях има деца, чиито родители загиват по пътя или просто тръгват да търсят по-добра съдба, преди да навършат пълнолетие. За тях процедурата е много по-специфична. „Първата предпоставка е детето да иска да се върне. Втората е съгласието на прокурора за малолетни, който има попечителството над тях според гръцкия закон. Ние изпращаме данните на детето до офиса на нашата организация в съответната държава с искането да открият родителите или законния настойник. Те от своя страна трябва да изразят писмено съгласието си за завръщането на детето, в което ще посочват, че поемат отговорността за него. Процедурата е доста голяма и продължителна и ако тези хора не бъдат открити детето не може да замине”.

 

 

Ръководителят на мисията на Международната организация по миграция в Гърция Даниил Есдрас

 

 

 

 

Програмата за доброволното завръщане се финансира в процент 75 на сто от Европейската комисия, а останалите 25 на сто се подсигуряват от гръцката държава. От организацията признават, че проблемът с нелегалната имиграция е сериозен и отправят своите препоръки за по-резултатното справяне с него.

Категории: ПолитикаОбщество нелегална имиграция програма за доброволно завръщане Международна организация по миграция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus