Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Семейството трябва да се храни заедно

02 Август 2013 / 15:08:41  Анастасия Балездрова
4498 прочитания

През последните години в медиите често се коментират зачестилите случаи на анорексия сред модели, телевизионни звезди, актриси и певици, които са идоли на младите момичета. В същото време тенденцията на модните ревюта да не се показват прекалено слаби модели е вече световна.

За симптомите на анорексията, опасните диети и здравословния начин за намаляването на теглото GRReporter разговаря с диетолога и специалист по правилно хранене Михалис Дзулис.

Лятото е сезонът на диетите и много от дискусиите са около това как да отслабнем преди да се появим на плажа. Рядко си даваме сметка, че рязкото отслабване предизвиква сериозни здравословни проблеми. Къде свършва границата на полезното отслабване и къде започва да се превръща в болест?

Загубата на килограми трябва да става по определен начин и много по-рано от времето, в което искаме да отидем на море. За предпочитане е да си поставяме една цел, за която да работим поне от януари-февруари, а най-добре – през цялата година.

Според Международната здравна организация здравословната граница за сваляне на тегло е от 0,5 до 1 килограм на седмица. Това означава, че един човек, който иска да смъкне 5-6 килограма със сигурност не може да го постигне в рамките на един месец.

Най-известното заболяване, свързано с рязкото намаляване на теглото е анорексията...

Анорексията е психическо заболяване. Обикновено засяга жените, и то тези на ранна възраст – тийнейджърките. При мъжете тя се среща много по-рядко. Поради естеството на това заболяване, главната роля в процеса на терапия принадлежи на психолозите и психотерапевтите, а специалистът по здравословно хранене трябва да действа под неговия надзор.

Кога започва да удря камбанката?

При много конкретни симптоми. Един от тях е падането на индекса на телесната маса под 17,5. Други факти, които показват наличието на заболяването са:

- вманиачаването в начина, по който изглежда нашето тяло,

- бързата и много рязка загуба на тегло, съчетана с вманиачаването в посещенията на фитнес залата.

Показателни са също така загубата на сили и липсата на желание да правим каквото и да е.

Винаги ли е смъртоносна?

Процентът на смъртност е около 20 на сто. Заболяването може да бъде излекувано, но за тази цел е необходимо да се координират усилията на посочените вече специалисти. Критично е и да установим наличието на анорексия в колкото е въможно по-ранен стадий.

Как се обяснява нетърпимостта към храната на болните от анорексия?

Както вече казах, факторите, които причиняват анорексията са от психическо естество. Обикновено се появява след стресови ситуации, като рязко покачване на теглото. При младите момичета това може да предизвика много силно стряскане, след което те се опитват да смъкнат тези килограми по съшо толкова рязък начин.

Може да се появи след травматични изживявания като сексуално насилие, любовно разочарование и други психически фактори, които са повече свързани с психологията, отколкото с начина на хранене.

Строгите диети предизвикват различни здравословни проблеми. Можете ли да опипете какви са пораженията в човешкия организъм?

Хората, които искат да смъкнат своето тегло по бърз начин обикновено прибягват до много драстични диети. В тези случаи те приемат много малък брой калории – под 700 – 900. Има случаи, в които хората поемат едва 600 калории на ден и дори по-малко.

Това предизвиква шок в организма и той се стреми да се защити. Тогава всички хормонални системи се опитват да се справят с тази ситуация и започват да функционират по неправилен начин.

Друг фактор, който предизвиква подобни проблеми е булимията. Така, от една страна имаме много рязко снижаване на теглото, от друга – рязко покачване и от трета – момичетата, които сами предизвикват повръщане. Всичко това шокира организма и често се стига до анорексия.

Какво се случва с метаболизма и колко лесно или трудно можем да възвърнем нормалните му функции?

Бъдете сигурни, че когато организмът намери своя баланс и теглото влезе в норма, включително с физически упражнения, метаболизмът се възстановява много бързо.

Бихте ли посочил примери на опасни диети?

Както вече споменах, такива са

- диетите, които ограничават драстично приема на калории,

- диетите, които се основават само на поемането на протеин и изключват многообразието на храни, което е предпоставка за здрав организъм,

- диетите, които изключват цели групи от храни,

Категории: ОбществоЗдраве анорексия опасни диети съвети за здравословно хранене
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus