Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата с безплатните лекарства продължава

10 Септември 2012 / 19:09:12  Виктория Миндова
1126 прочитания

Министерството на здравеопазването обяви, че е готово да изплати дължимото на фармацевтите за месец юни още в сряда тази седмица, ако те преустановят стачката и започнат отново да дават безплатни лекарства на гражданите. Сумата, която ще получат аптеките на 12-ти септември е 145 милиона евро. С нея правителството се издължава за изписаните през първото полугодие лекарства, които би трябвало да се покриват от здравно-осигурителните каси, но фармацевтите не са получили парите си.

Ако Националният фармацевтичен съюз приеме предложението, министерството ще плати разходите за изписаните безплатни лекарства за юли и август на 12-ти октомври, което надминава 600 милиона евро. През декември правителството ще се издължи и за обслужените безплатни рецепти в текущия септември.

“Условие да се изпълни оказаната времева рамка за изплащане на задълженията на държавата към фармацевтите е тя да бъда приета от Националния фармацевтичен съюз и незабавно да бъде възстановено обслужването на рецептите за безплатни лекарства”, обяви по случая заместник-министърът на здравеопазването Мариос Салмас.

След три часово заседание на управителния съвет , съюзът не успя да стигне до решение дали да приеме или да отхвърли министерското предложение. “Ще се свика национален съвет на фармацевтите от цялата страна в събота 15-ти септември, за да се вземе позиция по даденото предложение” заявиха от прес-офиса на организацията специално за GRReporter. На въпроса дали това се очаква съюзът ще загуби възможността да получат 145 милиона евро в сряда, пресцентърът отговори: “Това е решение на министерството. Ние не можем да дадем мнение преди срещата в събота”.

Докато фармацевтите обсъждаха дали да приемат предложението на правителството, Атинският лекарски съюз излезе със съобщение, което порицава правителството за селективно изплащане на задълженията си към различните участници в здравния сектор.

“Политическото ръководство на здравното министерство трябва да гарантира, че всички обслужващи общественото здраве ще получават съразмерно и справедливо дължимите им суми и няма да се дава приоритет на тези, които най-силно викат или заплашват да спрат да предлагат услугите си” се казва в отвореното обръщение на Атинския лекарски съюз.

От вторник лекарите от цялата страна, които работят със здравните каси отново се вдигат на протест. Част от тях ще липсват от работните си места два дни, а други няма да приемат пациенти, които искат да ползват здравното си осигуряване. Прегледите ще се извършват само срещу заплащане. “Не трябва да надделее законът на джунглата в сектора на здравеопазването, но тези които играят теснопартийни игри скоро ще разберат, че няма обществено здраве без лекари”, завършва посланието на столичните лекари.

Междувременно главни потърпевши остават гражданите. “Ситуацията е много тежка”, казва младо момиче пред GRReporter, което е служител в малка квартална аптека в столицата. Тя казва, че е предупредила хронично болните пациенти да се погрижат да вземат рецепти и да си набавят нужните лекарства още в началото на август.

Решението да се преустанови издаването на безплатни лекарства, докато правителството не се издължи бе взето пред август. Някои фармацевтични съюзи в провинцията прекъснаха изпълнението на безплатните рецепти още на 10-ти август тази година. На 30-ти същия месец в протеста се включиха всички гръцки аптеки. “Не можехме да оставим хората в неведение, а стачката бе неизбежна – касите дължаха на фармацевтите в страната почти милиард евро”.

Младата жена разказа, че след като било преустановено издаването на безплатни лекарства в най-затруднено положение са изпаднали възрастни хора с ниски пенсии или млади семейства, които нямат възможност да си купят належащи медикаменти. “Има хора в Гърция, които не могат да си купят аспирин след намаленията на пенсиите”, казва тя и пояснява: “Едно време нямаше подобен феномен. Сега се случва все по-често”. Тя заяви, че над 80% от оборота на аптеките в свързан с изписването на лекарства, които се покриват от Националната здравна организация. Докато тече протестът, работата е почти нулева, а лекарствата взети от фармацевтичните складове трябва да се изплащат всеки месец.

Категории: Общество аптеки фармацевти безплатни лекарства стачка Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus