Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лекарите протестират, държавата им дължи над 800 милиона

03 Септември 2012 / 18:09:24  Виктория Миндова
1245 прочитания

След фармацевтите и лекарите в Гърция обявиха, че прекратяват безплатните услуги към осигурените в Националната здравна организация. Причината девет милиона граждани, които имат здравно осигуряване да загубят възможността да ползват безплатни прегледи е стачката на лекарите. Те протестират срещу закъснението в изплащането на задълженията на държавата към тях. До момента пациентите, които си плащат редовно здравните осигуровки имаха право на максимум 200 безплатни прегледи от лекар. Разходите за извършените процедури се плащаше от държавата, като договорката между лекарските съюзи и министерството бе те да бъдат изплащани в срок от 45 дни.

Поради кризата и липсата на свободни средства голяма част от лекарските съюзи все още не са си получили парите за месеците май и юни, който възлизат на 230 милиона евро. В допълнение държавата има и по-стари задължения към лекарите натрупани до 2011, които надвишават 570 милиона евро. “През 2010 и 2011 лекарите не бяха получили парите си от здравно-осигурителните каси. Междувременно се проведе реформа в здравната система и правителството образува Националната здравна организация, в която бяха събрани всички здравно-осигурителни организации действащи до момента. Парите обаче, които те дължаха на лекарите в Гърция за предишните години не бяха изплатени”, казва пред GRReporter председателят на Атинския лекарски съюз Георгиос Патулис.

Той поясни, че до момента правителството е покрило задълженията натрупани от началото на годината до април 2012. Неплатени остават разходите на лекарите от предишните години и от пролетта досега. Лекарската гилдия настоява, че спирането на плащанията на Националната здравна организация е равностойно на това един наемен служител без значение дали е зает в държавния или частния сектор да не получава заплата. В общественото пространство все по-често се чува риторичния въпрос “Щом министрите намират средства да си плащат заплатите, защо правителството не намира средства да изплати дължимото на лекарите?” Патулис настоява, че лекарите в страната са дали достатъчно време и отстъпки на държавното управление, за да намери изход от ситуацията. “Гръцките лекари от много време приемат пациенти на добра воля. Това не може да продължава”.

Лекарите искат да финансирането на безплатните прегледи да става направо от вноските за здравно осигуряване без парите да минават през социалните каси. Освен това те настояват да се направи постоянна комисия за управление на средствата в здравната система, за да не остава никой сектор без покритие. На трето място подобно на фармацевтите, лекарите искат държавата да приспадне данъчните задължения на всеки лекар към неизплатените вземания от извършени прегледи, за да се улесни възвръщането на баланса. Извън проблемите с неизплатените задължения за извършени прегледи, медиците в държавните болници настояват за подписване на Колективен трудов договор, който ще гарантира основните им трудови права. Те настояват държавата да даде възможност на всички лаборатории да извършват изследвания, покрити от здравните каси и да се премахне ограничението върху посещенията на пациентите и върху изписваните им медикаменти.

“Време е всички да разберат, но най-вече хората на отговорни позиции в страната и в цяла Европа, че сумите за финансиране на здравната система не могат да са променливи. След като се направи сметка колко струва на бюджета общественото здраве, трябва да се отделят и конкретните суми по същия начин, по който това се прави за изплащането на пенсиите или на заплатите на държавните служители. С други думи трябва да се плаща на време на хората, отговорни за здравето на гражданите, както се прави в други сектор”, каза в заключение Патулис. Той в качеството си на председател на Атинския лекарски съюз ще се срещне с ръководството на Националната здравна организация, за да се обсъдят проблемите с финансирането.

Междувременно лекарите заети в държавните болници обявиха, че в сряда пети септември ще проведат четири часова стачка и протестен митинг пред министерството на финансите. Те са против ново съкращение на заплатите им, както и на бюджетите на болниците.

Категории: Общество лекари стачка Национална здравна организация безплатни лекарства прегледи Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus