Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Спират безплатните лекарства в Гърция от събота

27 Август 2012 / 18:08:28  Виктория Миндова
2364 прочитания

От първи септември гръцките аптеки престават да изписват безплатни лекарства, като протест срещу закъснението на Националната здравно-осигурителна организация да изплати задълженията си към фармацевтите от 2010 и 2011. Общо дължимата сума за този период е 400 милиона евро. Освен нея фармацевтите в над 20 общини чакат да им се изплатят разходите за изписани безплатни лекарства за месеците май и юни 2012.

От 10 август 19 общини в Гърция прекратиха изпълнението на здравни рецепти, а от началото на следващия месец се очаква подобни действия да предприемат всички аптеки в страната. В разискванията на Националния фармацевтичен съюз, който обединява регионалните синдикални движения на сектора се изказаха различни мнения дали да се започнат или не активни стачни действия. Разнобоят в позициите и трудността на ситуацията доведоха до оставката на председателя на Националния фармацевтичен съюз Теодорос Абадзоглу. В официално изявление, Абадзоглу заяви: “След хаоса, който се установи и липсата на единна позиция във взимането на решения, аз не мога да представлявам сектора нито пред обществото, нито пред правителството. Затова предоставям своята оставка на разположението на управителния съвет на съюза”.

GRReporter се свърза с заместник-председателя на Атинския фармацевтичен съюз Стелиос Калогеропулос, за да даде яснота по темата. “Националната здравно-осигурителна организация дължи на фармацевти в различни общини пари за месеците май и юни. На други обаче е платено само за един от двата месеца. На Атинския фармацевтичен съюз например разходите за изпълнението на рецептите с безплатни лекарства са покрити само за месец май. За юни обаче не е платено. С други думи държавата дължи на фармацевтите голяма сума пари за различни месеци. Освен това имаме неизплатени 400 милиона от изпълнени рецепти за 2010 и 2011. Това, което искаме ние е да се приспаднат задълженията на държавата към данъчните задължения на фармацевтите, за да може системата да продължи да оперира. Другият вариант е погасяването на тези средства да дойде от договора за финансова помощ”.

Абадзоглу обясни, че забавянето на плащанията от страна на държавата докарва много фармацевти до фалит и те биват вписвани в черния списък на некоректните платци “Тиресия”. Когато един предприемач, едноличен търговец или дружество попадне в този списък, той губи голяма част от правата си, не може да взима стока на кредит, нито може да се надява на банков заем. Липсата на ликвидни средства по неволя кара собствениците на аптеки да закъсняват с изплащането на наложените им данъци и такси, както и да пресрочват периодите за изплащане на задълженията си към фармацевтичните складове и вносители.

Липсата на средства в държавния бюджет за покриване на стойността на безплатните лекарства прехвърля тежестта върху фармацевтичните съюзи, а оттам към здравно осигурените, които очакват да получат навреме необходимите им лекарства. Фармацевтите искат от една страна фармацевтичните компании и складовете (търговците на едро) да отпуснат повече време за покриване на задълженията си към тях. От друга страна те настояват правителството да им осигури държавни гаранции, срещу които аптечните съюзи ще могат да си осигуряват банково кредитиране, за да продължат зареждането на аптеките със скъпите лекарства. Директното финансиране към Националната здравно-осигурителна организация и към здравните каси в Гърция възлиза на 0,4% от БВП. Фармацевтите искат това финансиране да се вдигне на 0,6% както бе преди последните съкращения в бюджета, за да може да няма срив в здравната система.

Стелиос Калогеропулос отбелязва, че фармацевтичните компании и складове дават много по-голям гратисен период на държавните здравни заведения и аптеки, отколкото на частните им колеги. Според специалиста периода за покриване на задълженията по доставените лекарства в държавните заведения може да достигне между осем и 12 месеца, а при частните фармацевтични съюзи задълженията за доставени лекарства трябва да бъдат изплатени в рамките на седмица. “Това, което ние предлагаме на фармацевтичните доставчици е да ни дадат отсрочка в плащането на поръчките от 4-5 месеца. По този начин ще можем да предоставим на осигурените необходимите им лекарства, но и да си получим парите от държавата за изпълнените рецепти за безплатни лекарства”.

Заместник-председателят на Атинския фармацевтичен съюз обясни, че докато не се вземат конкретни решения, осигурените ще се въртят в омагьосания кръг на кризата. Той поясни, че в следващия транш, който Гърция очаква от финансовата помощ са предвидени 1,5 милиарда евро за покриване на черната дупка в Националната здравно-осигурителна организация. В това число се включват и задълженията на държавата към аптеките. Парите за месеците май и юни трябва да влязат по сметката на фармацевтичните сдружения до средата на септември. Разделението в сектора обаче е между собствениците на аптеки, които гласуват доверие на правителството и смятат, че то ще изпълни обещаното и тези, които смятат, че държавното управление само се опитва да спечели време с празни обещания. Засега е сигурно, че фармацевтите в Гърция се вдигат на стачка и въпреки, че няма да затворят аптеките си, те няма да изпълняват рецепти за безплатни лекарства. Нерешени дали ще вземат участие в протеста са фармацевтите от общините Атика, Ахаиас и Пирея. Там ще се вземе страна след като се проведат общи събрания на районните съюзи.

Категории: Общество аптеки фармацевти безплатни лекарства стачка Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus