Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Дали ще станем расисти или не зависи от семейството, училището и обществото

15 Ноември 2012 / 18:11:52  Анастасия Балездрова
2145 прочитания

Гърците са расисти, защото никой не ги е научил да не бъдат. Всички народи са расисти, когато не знаят как да не бъдат, заяви председателят на Либералния алианс и журналист Григорис Валианатос на публичния дебат с провокативното заглавие „Гърците са расисти”. Той бе организиран от гръцкия филиал на неправителствената организация Intelligence Squared и Културния център на фондация „Александрос Онасис”.

Според него явлението не е възникнало с динамичната поява на ксенофобската партия Златна зора на гръцката политическа сцена. „Мюсюлманите в Атина и Пирея се молят в 220 мазета и помещения на вулканизатори, докато двете стари джамии се използват за музеи. Държавата продължава да няма никаква имиграционна политика, събират хората в центрове, без да знаят какво ще правят с тях после. Да, има проблем с имиграцията, но той трябва да бъде решен със сътрудничеството на техните общности, на посолствата на техните страни, с отдаването на статут на бежанци на тези, които попадат в тази категория и с използването на средствата от Международната организация по миграция”, посочи той.

Григорис Валианатос посочи и по-стари примери на расизъм в Гърция. „Македонците в северозападна Гърция все още не могат да говорят на своя език, който останалите наричат „местен”, жените не могат да посещават Света гора, защото монасите там са решили, че ще „омърсят” мястото, а държавните служители явно имат различно ДНК от останалите хора, след като дори когато извършват нарушения никой не смее да ги докосне”. Сред жертвите на социалния расизъм той нареди и хомосексуалистите.

Той бе единият от защитниците на тезата, че гърците си расисти. Другият в групата бе Костис Папайоану – бивш председател на Националната комисия за правата на човека и член на мрежата за регистриране на случаите на расистко насилие. Той също изрази мнението, че всички хора са расисти, но разбират това едва, когато бъдат подложени на изпитание, подобно на днешната криза в Гърция.

Според него проблемът започва от отношението на държавата към нейните граждани и посочи като характерен пример района около църквата Агиос Пантелеймонас в центъра на Атина, където живеят стотици хиляди имигранти. Костис Папайоану обвини националистическата политика, която се прилага от десетилетия. „В същото време приемът на един чужденец от обществото зависи от неговия социален и икономически статус. Никой няма нищо против арабските шейхове да прекарват почивките си в Гърция, но ако става дума за един беден пакистанец нещата се променят”.

Един от интересните моменти в неговите аргументи бе фактът, че жертвите на расистко насилие са мирните и безпомощните имигранти. „Никой от Златна зора не е отишъл да нападне чужденците, които са забъркани в организираната престъпност: трафик на наркотици и хора”. Като допълнителен фактор за засилването на расистките настроения Костис Папайоану определи „реториката на омразата” от страна на някои висши духовници, „някои от които дори се превърнаха в имиджмейкъри на Златна зора”.

Той призна наличието на сериозен проблем със сигурността, който засилва ксенофобските чувства на гърците и разкритикува движенията за защита на имигрантите, че в продължение на години са отричали този факт. Според него той вече се е превърнал в оръжие в ръцете на крайнодесните.

„Да, в Гърция съществуват расисти, но повечето от хората вече осъзнават необходимостта да се противопоставят на расизма”, заяви някогашният министър в правителствата на ПАСОК Никос Бистис, днес член на Демократичната левица. Той говори за наложените в гръцкото общество стереотипи, които бяха оборени през последните години. „Един от тях е, че гърците не са расисти и бе наложен от 60-те години на миналия век, когато гърците  бяха онези, които емигрираха в други държави”.

Сред причините, засилили явлението Никос Бистис изреди „дългогодишната националистическа пропаганда, която бе дело и на Левицата. Да не забравяме, че днешния лозунг „Гърция принадлежи на гърците на Златна зора” някога бе лозунг на ПАСОК и Андреас Папандреу”. Той също сподели мнението, че днешният скок на расизма се дължи на дългогодишната дискриминация срещу мюсюлманското малцинство в област Тракия, македонците в северозападната част на страната, хомосексуалистите и евреите чрез народни „традиции” като” горенето на Юда” по Великден.

„Но преминаването от единия стереотип, който твърди, че гърците не са расисти към другия – че всички са расисти е еднакво опростяващо и опасно”, каза той и допълни, че не е справедливо всички хора да бъдат поставяни под общ знаменател. Според ?Никос Бистис в гръцкото общество съществуват и расисти, други, които казват „не съм расист, но...” и трети, които се борят срещу проявите на явлението.

Категории: Общество расизъм имигранти дебат Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus