Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жертвите на грипа в Гърция вече са 6

16 Януари 2016 / 11:01:47  GRReporter
667 прочитания

Атинският лекарски съюз изрази подчертаното си безпокойство за общественото здраве при грипната епидемия, която вече започна. До момента 6 души са починали от усложнения, а 35 болни са били хоспитализирани.

Лекарският съюз говори за сериозни пропуски и отбелязва, че тази година за първи път не е имало информационни кампании за ваксиниране против грипа. В резултат на това броят на хората, които са се ваксинирали, е изключително нисък.

В същото време се подчертава, че обществената здравна система се разпада, а структурите на първичната и вторичната здравна помощ изпитват сериозни проблеми. Лекарите предвиждат, че очакваните случаи на тежки усложнения след грипа ще натоварят много съществуващите здравни звена, които и без това са на ръба.

Атинските лекари обясняват, че макар и грипната епидемия да е била очаквана, Министерството на здравеопазването не е взело навреме мерки за осигуряването на допълнителни легла в болничните заведения. В резултат на това в последно време са се увеличили драматично чакащите по списък, като броят им достига до 70 на ден. Някои от тях са починали, докато са чакали да се намери легло, твърдят от съюза.

По темата за недостига на легла говориха и медицинските сестри от интензивните отделения. По повод на неотдавнашната смърт на пациент в болницата Сотирия, те заявиха, че се потвърждават страховете им за смъртни случаи в центровете, в които не достига персонал.

Както заявява председателят на Съюза на гръцките медицински сестри Димитрис Скутелис, „за съжаление, страховете ни се потвърдиха и колкото повече намаляват леглата в интензивните отделения, толкова повече хора ще умират”. От своя страна, главният секретар на съюза Аристидис Даглас подчертава, че проблемът с интензивните отделения се вижда ясно и това е недостигът на персонал. Затова трябва колкото в възможно по-скоро държавата да назначи допълнителни медицински кадри, допълва той.

 

 

Категории: грипна епидемия интензивни отделения недостиг на персонал лекарски съюз
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus