Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Три жертви на грипа в Гърция

14 Януари 2016 / 16:01:21  GRReporter
777 прочитания

Смъртта на трима души, които починаха от усложнения, предизвикани от зараза с грип удари алармата сред здравните власти в Гърция.

Епидемиолози предупредиха, че вирусът, който се разпространява и тази година е пандемичният щам A (H1N1), който предизвиква много тежко боледуване и засяга дори и по-младите на възраст хора. Една от трите регистрирани до вчера жертви е 36-годишна жена, която обаче страдала и от друго заболяване.

„Хората, които принадлежат на високорисковите групи трябва да се преглеждат от лекар веднага след появата на съмнителни симптоми”, посочи доцентът по патология на инфекциите Сотирис Циодрас пред гръцкия вестник „Етнос”. Според него уязвимите групи от населението биха могли да се ваксинират и сега.

Симптомите на грипа се изразяват внезапно и имат продължителност до 7 дни. Изключение прави кашлицата, която продължава и след първата седмица. Те включват висока температура, болки в мускулите и ставите, главоболие, силна умора, хрема, болка в гърлото и кашлица (предимно суха).

При висока и продължителна температура, задушаване, болка или усещане за натиск на гърдите, припадъци и често и продължително повръщане гражданите трябва незабавно да търсят лекарска помощ.  Същото важи за хората с хронични заболявания на сърцето и дихателните органи и диабет.

От Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания посочват, че спазването на хигиенните правила е най-резултатният начин да предпазим себе си и хората около нас. Те включват избягване на контакт с болни хора, оставане вкъщи в случай, че се разболеем, често миене на ръцете, покриване на устата и носа при кихане и кашляне. Също така не трябва да пипаме очите, носа и устата си, но трябва да проветряваме добре и често помещенията.

Грипният вирус се разрази в Гърция след новогодишните празници. Първият смъртен случай бе регистриран миналата седмица, а процентът на хората, които посещават болниците със симптоми на грип расте непрекъснато и се смятам че вече е надхвърлил 7,5 на сто.

До миналия петък в интензивните отделения на гръцките болници са били лекувани 14 души, за които лабораторните изследвания са доказали, че страдат от грип. 5,2 на сто от общия брой на пробите, които се изследват са положителни за наличие на грип. В положителните проби най-често присъства пандемичният щам на вируса. По-рядко се среща щамът A (H3N2). Според експертите няма опасност от мутация на вируса.

Повечето от лекуваните в интензивните отделения са мъже на възраст от 36 до 86 години. В мнозинството си те принадлежат към високорисковите групи от населението, за които е препоръчително да се ваксинират срещу грип.

От Лекарската асоциация в Атина призоваха министерството на здравеопазването да осигури допълнителни легла за интензивните отделения. Лекарите съобщиха, че интубиран пациент е починал в болницата за белодробни заболявания „Сотирия”, тъй като бил лекуван в обикновена болнична стая поради липса на легло в интензивното отделение. 

Категории: Общество зарази с грип грипен вирус пандемичен щам жертви усложнения сред високорисковите групи от населението
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus