Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Земеделците започват да затварят периодично пътищата в страната

23 Януари 2016 / 17:01:25  GRReporter
1332 прочитания

На днешното си събрание при прохода Темби протестиращите земеделци решиха да активизират действията си. Така утре и в понеделник те ще затворят магистралите от 12:00 до 14:00 и от 19:00 до 21:00. В тези двучасови периоди ще има от 30 до 50 блокади, разположени в цялата страна.

Фермерите се договориха и за общ план на протестните действия срещу пенсионната и данъчната реформа, както и високите производствeни разходи, обяви след приключване на събранието представителят на координационния съвет на блокадата при Темби Вангелис Папаянулис.

В самото събрание участваха представители на 30 земеделски блокади от всички краища на Гърция. Особено силно беше присъствието на животновъдите и риболовците. Животновъдите разляха мляко по асфалта и запалиха бали със сено. Те дойдоха до Темби с трактори с черни знамена, чанове и животински кожи, някои бяха облечени в традиционни носии.

Тъй като все още продължава изграждането на блокади в страната, във вторник ще има нова среща в Солун, на която земеделците ще се опитат да обединят различните групи, за да образуват силна представителна група, която ще се насочи към централата на правителството.

Участниците в събранието решиха и да се организира митинг в Солун в четвъртък, когато започва селскостопанското изложение Agrotica 2016.

Докато земеделците заседаваха, стана ясно, че премиерът е изразил желание да се срещне с техни представители, които да изкажат исканията на бранша. 

Това решение беше взето след срещата на Алексис Ципрас с министъра на земеделското развитие и храните Евангелос Апостолос и заместник-министъра Маркос Боларис. Според сътрудниците на премиера, правителството се притеснява, също като земеделците, за селскостопанското производство и за защитата на доходите им. Ципрас декларира, че остава отворен за диалог.

Земеделците обаче са решени да разделят страната на две, докато правителството не оттегли пенсионните и данъчните реформи.

Същевременно проходът Темби от 12:00 днес е затворен за превозните средства, както обяви полицията вчера. За пътуващите са организирани алтернативни маршрути. Продължава да нараства и блокадата в Никея, до момента там има около 2500 трактора.

За два часа до 15:30 бяха затворени граничните пунктове Ексохи и Промахон на границата с България. Утре на обед подобно действие ще последва и за граничните пунктове на гръцко-албанската граница. Заради насъбралите се трактори на практика е затворен и граничният пункт Орменион на българо-гръцката граница.

Категории: протести фермери блокади трактори пенсионна реформа събрание Темби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus