Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

6000 трактори по гръцките магистрали обещават проблеми за движението

22 Януари 2016 / 17:01:14  GRReporter
1151 прочитания

Невиждани размери придобиват протестните действия срещу пенсионната реформа, предложена от гръцкото правителство. Освен фермерите в тях вчера масово се включиха хората, работещи на свободна практика, адвокатите, лекарите, фармацевтите и инженерите.

Междувременно близо 6000 трактора са излезли по пътните артерии на страната и от днес започва затварянето на пътища, засега символично.

Блокадите на фермерите обаче стават все по-мащабни с всеки изминал ден, като участниците в прохода Темби и Никеа стават все повече. Бурните протести са насочени към министъра на труда и социалното осигуряване Георгиос Катрунгалос, който заедно с министъра на земеделското развитие Евангелос Апостолу днес дадоха съвместна пресконференция. Едновременно с това двата най-големи гръцки синдиката – на работещите в частния сектор (ГСЕЕ) и на държавните служители (АДЕДИ) са обявили национална стачка на 4 февруари.

Над 2000 трактора в Никеа

Струпването на трактори в Никеа надхвърли всички очаквания, като организаторите на протеста смятат, че те са над 2000. Това означава, че блокадата в Никеа е една от най-големите, правени някога. Според представители на синдиката на фермерите, организирали протестите, тази масовост показва „бунта на малките и средни фермери”.

Тракторите, идващи главно от Кардица и Лариса, но и от Трикала, са се подредили в двойна редица отляво и отдясно на пътното платно, а фермерите се организират за следващите си действия.

Големият брой трактори на практика е затворил магистралата, която е блокирана от 12 ч. на обяд в четвъртък.

Що се отнася до другата голяма блокада в прохода Темби, там се предвижда фермерите да затворят магистралата по обяд, като изпращат ултиматум на правителството искайки среща с премиера, за да бъдат обсъдени данъчните промени, пенсионната реформа и производствените разходи. В противен случай те предупреждават, че от понеделник ще засилят протестите като затворят за неопределен срок от време всички места по магистралата, където има разположени трактори.

Регулиране на движението в Лариса

По решение на Главна дирекция „Полиция” – Тесалия, продължава да е в сила забраната за движение в участъка от Автомагистрала А1 (Пирея-Атина-Солун-Евзони) от пътен възел Платикамбос до детелината при Мегало Монастири, т.е. за разстояние от 31 километра, заради блокадата в Никеа. По време на забраната моторните превозни средства могат да използват старата магистрала Лариса – Волос. За информация във връзка с промените в движението водачите могат да се обръщат на телефоните на Пътна полиция – Лариса: 0030 2410 -683168, 0030 2410-683169.

Карта, показваща къде са струпани трактори и е блокирано движението в четвъртък, 21 януари

Протестите в северна Гърция

Въз основа на данни, станали известни до момента, фермерите ще затварят периодично моста над р. Нестос (Места) при старата магистрала, близо до град Ксанти.

Както посочи синдикалистът Костас Далацис, ще се опитат да направят някаква програма, така че хората да са информирани за това, къде ще има блокади. Освен това ще се избягва затварянето на пътища в ранните сутрешни часове, за да не се затруднява транспортирането на стоки, а линейките и специалните превозни средства ще бъдат пропускани.

Фермерите от Кавала планират затваряне на пътния възел при Хрисуполи. Това означава, че когато е затворен и старият мост при р. Нестос (Места) до град Ксанти ще може да се стига само през планинския район – през Заркадя или Драма.

Над 350 трактора участват в блокадата на Егнатия Одос при Кулура, област Иматия.

Фермерите затварят символично за по два часа пътя при Кокиногиа, област Драма, като Христос Гонтиас, председател на Гръцката асоциация на земеделците и животновъдите поиска оттегляне на проектозакона и новото му изготвяне с участието на фермерите.

Над 1300 трактора и земеделски машини участват в блокадата на митницата в Промахон, като от вчера фермерите са започнали символично затваряне на пътя.

Блокиране на движението се предвижда при пътен възел Ниселио, Александрия, при пътен възел Макрохори и в Халкидона, а в петък фермерите възнамеряват да затворят пътя в Кулура, според изявлението на председателя на Земеделското дружество във Верия, Тасос Харкидис.

Област Еврос: Блокада при митницата в Кипи и Кастаниес

Днес фермерите затвориха от 12 до 14 ч. митниците в Кипи и Кастаниес в знак на протест срещу готвените данъчни и пенсионни промени. Близо 500 трактора са струпани при пътен възел Кастаниес, а 150 – при Псатадес, община Дидимотихо.

«Фермерите в цялата страна са разгневени и са излезли по пътищата. Правителството трябва да разбере, че с тази пенсионна и данъчна реформа не може да съществува земеделско производство, не може да съществуват гръцки фермери», заяви пред Атинската новинарска агенция председателят на земеделското дружество в Александруполи Костас Александрис.

Категории: протести фермери блокади трактори пенсионна реформа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus