Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки ден трима покойници от Гърция се кремират в България

11 Ноември 2015 / 10:11:29  GRReporter
897 прочитания

По време на поредната си среща с представители на местната администрация председателят на Комисията за правото на кремиране на покойниците в Гърция Андонис Алакьотис подчерта нуждата от създаване на крематориуми в страната.

Негов събеседник бе заместник-областният управител на област Атика Георгиос Карамерос. Той изслуша хрониката на действията на комисията през изминалите години и изрази подкрепата си за създаването на нужните предпоставки, които да гарантират правото на свободен избор на всички граждани.

Според Карамерос много от общините в северната част на Атика са изразили интерес за създаването на крематориум след като правната рамка бе изяснена съвсем наскоро. Същевременно Светият синод на Гръцката православна църква издаде документ, в който разяснява свързаната с нея процедура.

„Кремирането се рекламира във всяка траурна агенция. Всеки ден по трима покойници от Гърция се кремират в България. Разбира се, за нас въпросът не е във финансовата част на нещата, а в правото на избор и спазването на правата. От момента, в който законовата рамка премахна задължението крематориумите да се намират в близост до гробищните паркове и Гръцката църква се отнася към кремирането без усещането, че е заплашена, условията вече са назрели. Към момента вече сме избрали мястото и сме осигурили средствата за изграждането на крематориум. Единственият ни противник е времето”, подчерта заместник-областният управител на Атика. 

Категории: Общество крематориуми законодателство Гръцка православна църква област Атика кремиране в България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus