Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Въпреки кризата транспортирането на тленни останки за кремиране в България не намалява

15 Октомври 2015 / 17:10:09  GRReporter
944 прочитания

Гръцкото министерство на околната среда определи правната рамка за създаването на крематориуми в страната. По силата на приета миналата година поправка в закона крематориумите могат да се създават на различни от гробищните паркове места и по този начин процедурата бе опростена значително. Последната спънка в процеса бе законовото ограничение, според което право да изграждат крематориуми имаха само общините. А те на свой ред се огъваха под натиска на Църквата и на крайните религиозни кръгове, които се противопоставят на функционирането им.

С новото решение на министъра на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис създаването на крематориуми ще става по процедурата на „образцовите екологични ангажименти”.

Законът за кремирането в Гърция бе приет през 2006, цял век след много западноевропейски страни. Той обаче не можеше да бъде приложен практически, тъй като държавата не определяше конкретните условия за изграждането на крематориуми. Праз 2010 бе издадено решение, което регламентираше поредица от технически въпроси. Същевременно обаче бе поставено условието те да се намират в близост до гробищата, което отново усложняваше процеса. Паралелно това промяната на законодателството през 2011 направи отново задължително уточняването на ограниченията във връзка с опазването на околната среда. През 2014 бе приет закон, с който бе премахнато задължението крематориумите да се намират до гробищата. По силата му те могат да се помещават почти навсякъде с изключение на пространствата с жилищни сгради.

В същото време продължаваше да е в сила ограничението, че само общините могат да изграждат крематориуми. През изминалите години няколко гръцки общини като тези в Атина, Солун, Волос, Маркопуло и други се опитаха да пристъпят към създаването на такива помещения, но усилията им бяха възпрепятствани от Гръцката православна църква.

По този начин единственият избор на избралите да бъдат кремирани гърци е след смъртта им труповете да бъдат изпращани за кремиране в чужбина. България е най-предпочитана, поради географската си близост с Гърция. „Ако гръцката държава бе позволила на частни фирми да изграждат крематориуми, проблемът щеше да бъде решен поне отпреди 10 години”, казва пред вестник Катимерини Никос Кириакидис, собственик на траурна агенция. „Въпреки кризата транспортирането на тленни останки към България не намаля. Напротив, намаляха исканията за извършване на опело от свещеник преди изпращането им”, допълва той. Според изданието цените за кремация в България започват от 1900 евро.

Категории: Общество крематориуми Гръцка православна църква законодателство транспортиране на тленни останки в България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus