Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Убийството на 4-годишната Ани Борисова, Янис Варуфакис и Димитър Бербатов са най-четените теми в GRReporter за 2015

29 Декември 2015 / 14:12:43  GRReporter
978 прочитания

Обобщението за най-четените статии и най-гледани документални филми стана вече традиционно. В края на годината е време да направим равносметка и да видим кое от разнообразното съдържание, което ви предлагаме, ви е заинтригувало и привлякло вашето внимание. Изминалата година ни предложи много интересни теми, така че конкуренцията ще е голяма, а подреждането – интригуващо.

Безспорното събитие, което привлече вниманието както на нашите читатели, така и на обществеността в Гърция  и България, беше, за съжаление, изключително трагично – убийството на 4-годишната Ани Борисова.  Материалите, свързани с разследването, бяха поднесени с наши авторски снимки и видео, проследихме цялата драма около разследването на полицията и признанията на бащата-убиец.

Преминаването на Димитър Бербатов в солунския ПАОК и първите му мачове за отбора донесоха на българския футболист определението „бижуто на гръцкия футбол”. Суперлативите за Бербатов не бяха пестени, типично по балкански, както не му бяха спестени и критиките след последвалото колебливо представяне на отбора и проблемите между него и треньора Игор Тудор.

Личността на бившия финансов министър на Гърция беше сред най-обсъжданите през годината. Като се започне от твърдите преговори с кредиторите, мине се през екстравагантния му начин на обличане и стигнем до неговия психологически портрет, изготвен от Христос Ляпис, доктор по психиатрия от Атинския университет.

Интервюто с гръцкия историк Яковос Михаилидис за лагера в Трикери разбуни духовете и показа, че много събития от близкото ни минало все още не са намерили своето помирително разрешение и стоят като повод на разделение и омраза.

Бежанската вълна, заляла цяла Европа, също се превърна в тема на годината. Репортажите, материалите и кадрите, които ви предоставихме, бяха сред най-четените. Българските граждани, които и през тази година предпочетоха Гърция като туристическа дестинация и място за почивка, трябваше да избягват да качват в автомобила си хора, пътуващи на стоп. Подобно действие се определя като трафик на хора ако качените стопаджии се окажат нелегални бежанци или имигранти.

В края на най-популярните теми ще поставим статията ни за алхимията на хляба, която ни донесе и номинация в престижния конкурс "Media Masters – журналистически конкурс за иновации, технологии и наука."

Читателите на англоезичната страница на сайта ни предпочетоха предимно политико-икономически материали. Янис Варуфакис буквално е окупирал най-четените материали. Неговото пролетарско битие и житие и богата артистична съпруга, психологичният му портрет и маниерът му на водене на преговори буквално обсебиха вниманието на читателите на тази езикова страница. За сравнение, Алексис Ципрас, който успя два пъти да спечели парламентарни избори през 2015 и все още е начело на Гърция, влиза само с две статии в класацията на най-четените материали. Като вторият материал дори не е посветен на него, а на жената до него – Перистера Базиана.

Гръцкият дълг беше другата икономическа тема, която беше във фокуса на читателите ни. Русия заяви своя интерес към ставащото в Гърция заради възможността да въздейства върху Европейския съюз чрез изпадналата в жестока криза негова страна-членка. Възможният GREXIT и връщането на драхмата беше дамоклевият меч, надвиснал над Европейския съюз. Изход, който да отприщи и без това засилващите се антиевропейски настроения на стария континент.

Даденото специално за GRReporter интервю от бившия премиер на България Иван Костов предизвика много голям интерес сред международната ни аудитория.

Откритият трон на Агамемнон в Микена беше най-четената новина в края на 2015.

Категории: Най-четени статии GRReporter 2015политикаобществоикономика Бербатов Гърция Варифакис Ципрас Ани Борисова Агамемнон бежанци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus