Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Серифос - незабравимият остров!

23 Септември 2015 / 19:09:11  GRReporter
2005 прочитания

Текст и снимки Даниел Лахана

Един от по-малко известните Цикладски острови, Серифос, компенсира това, което му липсва по отношение на космополитния нощен живот със своята естествена и живописна красота. Почти седемдесет и двата плажа, с които може да се похвали, както и множеството планински клисури, пещери и 15-те „официални” туристически пътеки го превръщат в една несъмнено привлекателна дестинация.

Версиите за произхода на името му са различни и варират от билка наречена „serfi”, през малки крилати насекоми „serphos”, морска цикада „seriphos” до по-вероятното „sterphos” и „steriphos”, което означава „безплоден”. Както и на повечето от останалите Цикладски острови, зеленината е малко, но водата никога не е в недостиг.

На острова няма летище и затова е достъпен само по море - около пет часа път с лодка или два-два часа и половина с високоскоростен ферибот, който може да се използва само по време на активния сезон.

Пристига се на пристанището Ливади, което оживява през нощта, тъй като таверните, кафенетата и баровете в крайморската част на града са пълни и често заемат и улицата. Пристанището е обградено от два плажа - Авелемонас на запад и още по-впечатляващият и уреден плаж Ливадакия

на изток, с неговия блестящ пясък, тамариски и палми за сянка, кафе-барове и таверни. В далечния край има организиран къмпинг и водни спортове наблизо.

Не се колебайте обаче да отидете малко по-далеч, за да откриете повечето от многото плажове, с които Серифос може да се похвали и много от които имат фин златист пясък и кристално чисти води, включително забележителните Псили Амос,

Вагия, Ганема, Куталас, Платис Гиалос, Агиос Состис

и по-изолираните, но все пак достъпни по шосе, като Сикамия,

да назовем само няколко от тях. Голяма част от многото други плажове, предлагащи комбинация от пясък, камъчета или скали, като Кало Амбели и Лиа, могат да бъдат достигнати по пътека или с лодка.

Освен пристанището Ливади, другият основен активен център на острова е Пано Хора (Горния град), който се намира на върха на хълм, на разстояние 5 км по шосе от Ливади, или на около половината разстояние по няколко добре павирани пътеки. Той е построен амфитеатрално

нагоре по хълма, с типичните виещи се алеи, които са обърквали пиратите/ нашествениците в миналото и блестящите белосани къщи, осеяни с ярки пръски от най-различни цветове, на бугенвилии

и каперсови храсти,

последният от които е типичен за острова и чиито крехки бели цветове някак успяват да издържат често опустошителния вятър, който се разразява на Серифос.

Още няколко стъпки ще ви отведат до централния площад с неокласическата сграда на кметството

и църквата Агиос Атанасиос. Площадът е препълнен с хора през лятото, борещи се за място в кафенетата и баровете около него, но можете да избягате от тълпите, като поемете малко нагоре и по-нататък, за да стигнете до Кастро, което буквално означава „замък”. Замъкът датира от 1296 и днес е едва видим, тъй като останките от крепостта са включени в днешните къщи и се използват от сградата на близката църква, Агиос Константинос, която представлява най-високата част на замъка. Липсата на структурата на замъка се компенсира обаче от зашеметяващите гледки, които се откриват от това място към Серифос и съседните острови,

а ако имате късмет, може дори да се натъкнете на импровизиран „концерт” на няколко души седнали на стената и свирещи на цигулка и китара, и пеещи традиционни песни от Серифос. За да изживеете други уникални моменти, тръгнете обратно надолу от Кастро и в Пано Хора потърсете Кирия Рена, чаровна дама, която живее в преустроена мелница.

Освен това, на минута разстояние има и археологически музей с находки от класическата, елинистичната и римската епоха на островите.

Под Горния град се намира Като Хора (Долния град) с малкото „бижу”, музеят на фолклора и няколко стаи ремонтирани в стила на традиционните къщи в Серифос. По-голямата част от експонатите са щедро предоставени от местните жители и включват дрехи, керамика, инструменти, скали и минерали, и всички те разказват за традиционния начин на живот на Серифос. Зад музея на фолклора има малък, открит театър, където се провеждат няколко културни и артистични събития, като летния Музикален фестивал Серифос.

Категории: Серифосгръцки островипътуванепанегириягръцки кулинарни фестивали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus