Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Причините за високата престъпност сред българската общност в Гърция

20 Януари 2016 / 15:01:31  Иван Петков
705 прочитания

Kриминалната хроника от изминалата седмица привлече вниманието ни с две шокиращи събития, в които са замесени българи. Първият случай беше свързан с убийството на 65 годишен мъж, намерен във фризер, като основният заподозрян е 45-годишна българка. Вторият случай е съвсем нов и е свързан с изнасилването на 18-годишно момиче инвалид от двама българи. По този повод ви попитахме: „Защо българи се намесват толкова често в криминални случаи в Гърция?”. Анкетата разпали страсти и получи множество коментари в социалните мрежи.

Мнозинството от читателите на българската страница на GRReporter са отговорили, че в Гърция живеят много българи и е естествено сред тях да има и криминално проявени лица. 54% застават зад тази теза. Вторият по популярност отговор гласи, че в България престъпността е много висока, такава е и сред българите в чужбина. На него се падат 30% от читателския вот. 9% отиват за мнението, според което случаите са последица от училищното насилие. 7% от гласувалите в анкетата споделят, че пребиваването в чужда държава е предпоставка по-лесно да станеш обект на насилие или сам да нарушиш закона.

Ще отбележим две тенденции в коментарите, които ни направиха впечатление. Първата е, че голяма част от нашите читатели наблягат над ромския произход на извършителите в случая с изнасиленото момиче инвалид. Втората тенденция е свързана с чувството за малоценност, че „ние българите не струваме като народ”.

Читателите на англоезичната страница на сайта ни също са подкрепили тезата, че е очаквано да има криминално проявени в голяма общност, каквато представляват българите в Гърция. Тук процентът на застаналите зад този отговор е по-малък, 42%. За сметка на това, процентът на читателите, които виждат причината във високата престъпност в България, която се пренася и зад граница, е 39%. 19% са на мнение, че имигрантите по-лесно стават обект на насилие, но са и по-склонни към насилие. Нито един читател не е на мнение, че склонността към агресия е следствие от насилието в училище.

Най-висок процент читатели, които споделят мнението, че заедно с обикновените и почтени граждани, които са част от чуждестранна общност, има и някакъв процент криминално проявени лица, са читателите на гръкоезичната ни страница.  60% от далите своя глас в анкетата, подкрепят тази теза. По 16 % се разпределят в следните два отговор: първият твърди, който твърди, че високата престъпност в България се пренася и чрез българските общности в чужбина, а вторият, че в чужда държава е по-лесно да станеш обект на насилие, но и да проявиш насилие. 8% отдават участието в криминални случаи на българите в Гърция като следствие от насилието в училище.

Най-новата ни анкета е свързана с политически въпрос. В нея ви питаме: „Ще успее ли новият лидер на Нова демокрация Кириакос Мицотакис да промени политическия пейзаж на Гърция?:” Очакваме и вашите коментари по темата.

Категории: Анкета криминални случаи причини българи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus