Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Националният театър на Гърция поставя пиеса на осъден за 5 убийства терорист

26 Януари 2016 / 12:01:22  GRReporter
770 прочитания

Решението на Националния театър на Гърция да постави пиеса, основана на книгата на терориста от „17 ноември” Савас Ксирос, както и на протоколите от съдебните заседания по време на процеса срещу него и останалите членове на групировката предизвика поредица от обществени реакции.

Заглавието на постановката е „Балансът на Наш” – термин, взаимстван от теорията на игрите, както посочват авторите. В сайта на театъра те разясняват, че става дума за комбинация от стратегии на двама противници, като стратегията на всеки по отделно е най-добрият отговор на стратегията на противника.

Пиесата ще се играе на експерименталната сцена на театъра. „По повод на „Справедливите” на Албер Камю, протоколите от съдебните заседания в процеса срещу „17 ноември”, книгата на Савас Ксирос „Онзи ден…”, както и на литературни, исторически и публицистични текстове, Пиги Димитракопулу и нейната трупа се опитват да синтезират едно ново произведение за моралните кодекси на хората, правосъдието и тероризма в скорошната гръцка история”.

В поредица от публикации в печата, както и в социалните мрежи коментарите за постановката са особено критични. Авторите им се възмущават, че Националният театър на Гърция, който функционира с пари от данъкоплатците би следвало да е по-внимателен, когато избира какво да постави на сцената си. Савас Ксирос е един от основните палачи на „17 ноември”. Той бе осъден на 6-кратно на доживотен и 25 години затвор за участие в пет убийства, въоръжени обири, взривове и за участие в терористичната групировка.

Заслужава да се отбележи, че съвсем наскоро на същата сцена бе поставена пиеса, основана на трагичния инцидент край остров Фармакониси през януари 2014, когато загинаха 12 души. Тя бе посетена и от гръцкия премиер Алексис Ципрас и съпругата му.

С подкрепата на леви правозащитници оцелелите имигранти обвиниха членовете на гръцката брегова охрана, че са им попречили да се качат на катера на службата и не са им хвърлили спасителни пояси. Според други екипажът на кораба завързал лодката им към него и отпътувал към турските териториални води, за да я върнат там.

Постановката внушаваше, че доказалият противното съдебен процес не е раздал правосъдие. Без да се посочва изрично се създаваше усещането, че тогавашното правителство на Нова демокрация и ПАСОК е упражнило политически натиск в тази посока.

Повече от година по-късно в Егейско море се давят десетки бежанци и имигранти почти всяка седмица, но сега никой не говори за преднамерени действия на бреговата охрана, а само за морски трагедии.

Представянето на книгата на Савас Ксирос през май 2014 също предизвика реакции срещу управителния съвет на Журналистическия  съюз в Атина, който предостави залата си за събитието. Решението бе взето с минимално мнозинство, като срещу него бе гласувал и тогавашният председател на съюза.

Не по-малко възмущение в публичното пространство предизвика и издаването на книгата на основния екзекутор на „17 ноември” Димитрис Куфодинас със заглавие „Родих се на 17 ноември”. В нея той описва действията на групировката, убила 23 души в 27-годишната си история.

Категории: Общество реакции Национален театър на Гърция пиеса книга на Савас Ксирос 17 ноември терористична организация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus