Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обвиняват гръцката брегова охрана за смъртта на нелегални имигранти

23 Януари 2014 / 16:01:46  GRReporter
1241 прочитания

Само 16 души оцеляха от трагедията в района на остров Фармакониси. Никой от останалите 12 нелегални имигранти – жени и деца, които са се намирали на лодката с тях не е открит. В сряда на турските брегове бяха намерени два трупа, единият принадлежи на жена, а другият - на пет-годишно дете.

Оцелелите имигранти пристигнаха на пристанището в Пирея в четвъртък сутринта, след като прекараха два дни на остров Лерос. В изявления пред медиите някои от тях заявиха, че членове на гръцката брегова охрана завързали лодката им за кораба с цел да я върнат обратно в турските териториални води.

Имигрантите обвиниха бреговата охрана, че се е опитала да им попречи да се качат на кораба. Според някои, членовете на службата отблъсквали имигрантите с оръжията си в опита им да стигнат до кораба, както и да хвърлят спасителни пояси на хората, които се намирали във водата.

Един мъж разказа, че е загубил цялото си семейство – съпругата си и трите си деца. Друг – съпругата си и четири деца на една, четири и осем години.

В рибарската лодка пътували общо 28 души – 25 от Афганистан и трима сирийци. Тя бе засечена от гръцката брегова охрана в неделя полунощ. Според източници от службата, предвид лошото време екипажът предприел веднага спасителни действия. По време на операцията много от имигрантите се струпали от едната страна на лодката, в резултат на което тя се преобърнала и потънала.  

В разказите си пред представители на гръцкия филиал на Върховния комисариат на ООН за бежанците оцелелите от трагедията разказали, че инцидентът се случил, когато  корабът на бреговата охрана, който издърпал лодката им се движел с много голяма скорост към турските брегове в момент на морска буря. Те разказали още, че имигрантите викали за помощ, тъй като сред тях имало много деца, но без успех.

От бреговата охрана отхвърлиха категорично обвиненията. Според официалното съобщение на службата корабът дърпал лодката с имигрантите в посока към Фармакониси и това се доказва от факта, че мястото, където лодката потънала се намира на запад от мястото, където е била открита.

„Решението да издърпат лодката до най-близкия гръцки бряг, който е на остров Фармакониси бе избран като най-подходящ, тъй като прехвърлянето им в кораба би било поставено под опасност предвид изключително лошите метеорологични условия”. Според съобщението на бреговата охрана ветровете в морето били със сила 5 и 6 по скалата на Бофорт, а вълните били с височина 1,5 – 2 метра.

Още вчера комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс заяви, че е шокиран и потресен от новата трагедия до Фармакониси. Той определи случилото се като неуспешен опит за връщане на имигрантите към Турция и призова гръцкото правителство да спази обещанието си и да преустанови тази практика.

Международната неправителствена организация Amnesty International призова гръцкото правителство да проведе раздследване, а министърът на корабоплаването Милтиадис Варвициотис обвини комисаря Муйжниекс в опит да предизвика политически проблем в Гърция.

„Не е възможно всичко това да се превърне в предмет на глупава експлоатация. Не вярвам, че някой иска да отворим вратите и всички имигранти да получават убежище в Гърция”, каза той и обвини опозиционната партия СИРИЗА и партньора на Нова демокрация в правителствената коалиция ПАСОК в опит да извлекат политически дивиденти от трагедията.

Това не е първият път, в който гръцката брегова охрана е обвинена в опити да върне нелегални имигранти обратно в Турция. Прочетете интервюто на афганистанеца Ломани за GRReporter, в което той разказва за подобни случаи.

Категории: ОбществоПолитика нелегални имигранти трагедия удавени Фармакониси Нилс Муйжниекс Милтиадис Варвициотис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus