Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Палачът на “17 ноември” издаде спомените си

07 Март 2014 / 20:03:23  GRReporter
1729 прочитания

Терористичната групировка “17 ноември” е имала за цел да отвлече директора на службата на ЦРУ в Гърция, да убие бивши главнокомандващи гръцката армия и известни корабни магнати. Членовете й са откраднали експлозиви от различни военни поделения и са провеждали “учения” за да се научат да изстрелват бойни ракети в близките до Атина крайбрежни селца Сеси и Враврона. За преследванията терористите използвали специално оборудвана с камера кола, а точният брой на явките им все още не е известен. По време на обирите членове на групировката се появявали облечени в полицейски униформи и стреляли открито срещу истинските органи на реда, които пристигали на мястото на нападението.

Това са част от описанията за дейността на терористичната организация, убила 23 души в 27-годишната си история в книгата на Димитрис Куфодинас, която издаде авторитетната гръцка издателска къща “Ливанис”.

Новината предизвика бурни политически и обществени реакции. Нова демокрация отправи директни упреци към основната опозиционна партия СИРИЗА, тъй като редакторът и съставител на книгата със заглавие “Родих се на 17 ноември” е член на крайнолявата “Роза” - една от съставните на радикалната левица групи.

Потребителите в социалните мрежи обаче реагираха по-остро на факта, че издателство “Ливанис” е дало трибуна, слава и пари на един хладнокръвен убиец.

“До издателство "Ливанис": Кървава книга, кървави пари”, написа в профила си във Facebook Костас Бакоянис – син на Павлос Бакоянис, който бе застрелян убит през 1989.

“Разбира се, ако всички издателства бяха обърнали гръб на Куфодинас и бяха отхвърлили книгата му открито нямаше да говорим за ограничаване на свободата на словото, а за достойнство на издателската общност. Уви, безсрамието и алчността са били винаги на пъров място”, бе реакцията на младия и особено популярен писател Августос Корто.

Неговият колега по перо и независим депутат Петрос Тацопулос написа: “Един убиец, стрелял срещу нищо неподозиращите си жертви в гръб издава своята “автобиография”, като на корицата слага снимки на ...партизани от Освободителната армия на Гърция ЕАМ-ЕЛАС. Срам за издателство “Ливанис”. СРАМ. Това не е кощунство. Това е ПОМИЯ”.

“Особено скептичен съм към потребителските “бойкотажи” към компании, чието поведение ни обиждат. Бизнесът е бизнес, но от друга страна в условията на капитализъм гласуваме с парите си и собствените си критерии. Не мога обаче да не коментирам, че всеки път, когато една фирма уволни персонал, изнесе дейността си в чужбина засегне общественото мнение по друг начин или просто рекламата й е дразнеща, чувам призиви за бойкот на нейните продукти. В случая с този убиец обаче не чух нищо такова. Костас Бакоянис написа: “Кървава книга, кървави пари”. И аз няма да купя никога повече нищо от издателство “Ливанис”, бе мнението на бизнесмена-коментатор Григорис Фармакис.

“Издателство “Ливанис” има право да издаде книгата на който убиец иска и всички ние имаме право да го разобличим, както и да бойкотираме книгите му. Лично аз ще направя това, и то за дълго време. Имам само една молба: Оставете Волтер на мира. Правото на израз със сигурност е безспорно. Но издаването на книгата на един терорист – убиец, който не се е покаял и дори днес продължава да подканя новопоявили се групировки да извършват престъпни действия е напълно извън рамката на “свободното разпространение на идеите”. То се възприема като политически акт, който особено в настоящата ситуация, където е налице едно ясно възраждане на конкретното пространство е най-малкото безотговорен”, допълни експертът по политическа комуникация Евтихис Вардулакис.

Докато полемиките в публичното пространство продължават книжарницата Free Thinking Zone издаде съобщение, в което информира клиентите си, че няма да намерят книгата на Куфодинас на нейната витрина. “Правото на свобода за всеки човек е неотменимо. Неотменимо преди всичко обаче е правото на живот. А първото право не може да съществува без второто”, бе посланието на нейната собственичка Арети Георгилис, която посвети едно място на витрината на “книгите, които щяха да напишат жертвите на Д. Куфодинас”.  

Категории: Общество книга издателство Ливанис тероризъм 17 ноември Димитрис Куфодинас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus