Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Миньори опънаха палатки, искат отварянето на златните мини в Халкидики

09 Септември 2015 / 16:09:30  Анастасия Балездрова
781 прочитания

40 миньори от златните мини в Халкидики започнаха протест срещу решението на бившия вече министър на реорганизацията на производството, енергетиката и околната среда в правителството на СИРИЗА Панос Скурлетис да блокира дейността на компания „Гръцко злато”.

Миньорите пристигнаха в Атина с автобус рано тази сутрин и разпънаха палатки пред сградата на министерството на булевард Месогион. Облечени в служебното си облекло, те викаха лозунги срещу бившия министър и правителството, като удряха своите каски по плочките: „Маската на левицата падна. Тя е най-големият противник на работещите” и „Скурлетис, негоднико, ти затвори нашите домове”.

Миньорите окачиха черни флагове на палатките и по дърветата на тротоара и заявиха, че ще останат там, докато не бъде анулирано спорното решение. По думите им почти 2 000 служители на компанията практически са останали без доходи, като 700 от тях вече са съкратени, а 1 200 са получили писмено съобщение, с което са били уведомени, че работата в мините временно се преустановява. Според източници към момента на обектите се намират само 100 служители, чиято задача е да следят да няма замърсяване на околната среда.

Според Георгиос Хадзис, председател на сдружението на миньорите и служителите в златните мини „Агия Варвара обаче, решението практически е засегнало целия регион на северната част на Халкидики. „Говоря за над 10-15 хиляди души, чието съществуване е пряко зависимо от мините. В този брой включвам семействата на миньорите, 2 000 служители на мините и други 3-4 хиляди души със свързани с дейността на мините професии”.

Протестът на миньорите бе подкрепен от представители на една от синдикалните организации на служителите в Националната електрическа компания ДЕИ. Неочаквано към тях се присъедини и един възрастен човек, който се появи с лозунга: „Да почерним Скурлетис с вота си на изборите”.

Преди няколко дни миньорите внесоха иск до Държавния съвет (висшия Административен съд), с който настояват да бъде отменено решението на бившия министър. Той предстои да бъде разгледан във вторник, а решението се очаква няколко дни по-късно.

Независимо от това обаче те не възнамеряват да отстъпят.  „Продължаваме с протестите. Част от колегите ни са барикадирани в мините, ние се намираме тук, други провеждат окупации на обектите. Няма да престанем, докато не постигнем целта си. А тя е да се върнем на работа, както преди 17 дни”, заяви Хадзис.

Той беше категоричен, че решението на бившия министър, което бе взето само ден преди да бъдат обявени предсрочните избори е било продиктувано от чисто политически съображения. „Това е повече от ясно. На гърба на миньорите се води борба за това кой ще спечели депутатското място в Халкидики – кандидатът на СИРИЗА или на Народно единство”.

Според Хадзис схващането, че местното общество е разделено на поддръжници и противници на дейността на мините е погрешно. „Не е вярно, че сме разединени. Просто някои хора, които обслужват конкретни интереси насаждат страх сред жителите. Техните усилия обаче са напразни, защото е ясно, че не намират почва. Местното общество вече знае, че в продължение на години му бяха прокарвани лъжи. Аргументът, че извличането на златна руда вреди на околната среда е безпочвен и това се доказва от факта, че тя остава непроменена”.

В коментар за решението на правителството на СИРИЗА да блокира дейността на мините, докато в същото време предизборната реторика на партията е изпълнена с обещания за стимулиране на икономическото развитие и откриването на нови работни места, Хадзис посочи:

„Мините са основният двигател за икономическото развитие на региона. Ние наследихме в тази работа своите бащи, а те – своите. Ние ще се борим добивът да продължи, защото по този начин се постига икономическо развитие. Златодобивът в Халкидики може да се превърне в ядро за развитието на цялата страна. Всички трябва да разберем, че в даден момент Гърция трябва да се сдобие с индустрия”.

Категории: ИкономикаКомпании Гръцко злато протест на миньорите златни мини в Халкидики
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus