Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Миньорите в Халкидики се барикадираха под земята, искат си работата

25 Август 2015 / 14:08:39  GRReporter
802 прочитания

Десетки миньори се барикадираха в подземна галерия в региона на Олимпиада в Халкидики в знак на протест срещу решението на правителството да блокира дейността на компанията „Гръцко злато”.  Това тяхно действие поставя здравословното им състояние под риск, тъй като количеството на кислорода в мината намалява, а те отказват да се подложат на лекарски преглед.

Протестът започна снощи с участието на 50 миньори, към които днес се присъединиха поне още толкова. Решението на кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци ще остави без доходи 2000 служители, като до момента 1300 от тях вече са получили писмено съобщение, с което компанията ги уведомява, че работата в мините временно се преустановява.

Обединени под лозунга „Няма да отстъпим, докато не победим”, миньорите искат гаранции, че няма да загубят работата си. Те обявиха, че ще пристъпят и към други протестни действия, които ще включват и окупации на офиси на СИРИЗА.

Отговорният за решението да бъдат оттеглени техническите проучвания, въз основа на които бяха издадени разрешителните за добив на метали в мините в Скуриес и Олимпиада министър Панос Скурлетис заяви днес по телевизия Mega, че компанията не е изпълнила задълженията си за издаването на разрешителните. „От три години компания „Гръцко злато” бе задължена да представи безопасен начин за добив на злато, но времето изтече без тя да направи това”.

По думите на Скурлетис в региона на Скуриес дейността не е преустановена напълно, тъй като на някои места е разрешено тя да се извършва. „Можехме да оттеглим цялостното разрешително, но не го направихме. Служителите не губят работата си. Но ако това се случи, вината за това ще е изцяло на компанията”, допълни той.

От своя страна заместник-министърът на земеделското развитие Вангелис Апостолу заяви пред телевизия СКАЙ, че правителството не прави отстъпки по въпроси, свързани с опазването на околната среда. „Знаем, че това ще има последствия за заетостта, но за някои неща не могат да се правят отстъпки. Искаме инвестиции, но те не трябва да въздействат негативно на околната среда”.

В понеделник компания „Гръцко злато” призова правителството на разговор с цел да бъде постигнато взаимно приемливо решение за продължението на проекта в златните мини в Халкидики.

По-рано днес компанията определи  министъра на реорганизацията на производството, енергетиката и околната среда Панос Скурлетис, като „жертва на нихилисти и безотговорни хора” в отговор на изявлението му, че тя изнася изключително токсични отпадъци в Китай чрез солунското пристанище.

Решението на кабинета да блокира дейността на „Гръцко злато” бе обявено  часове преди премиерът Алексис Ципрас да свика предсрочни избори. Борбата срещу златодобива на Халкидики бе една от основните тактики на СИРИЗА по пътя към властта.

GRReporter припомня, че в неделя се проведе поредният протест срещу дейността на компанията, организиран официално от граждански организации. След арестите на част от участниците в него стана ясно, че много от тях са били чуждестранни граждани, включително и българи. У крайните активисти е била открита пълна екипировка за сблъсъци със силите на реда. 

Категории: Общество миньори златни мини Халкидики Гръцко злато
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus