Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Две нови корабокрушения в Егейско море, потокът бежанци не престава

30 Октомври 2015 / 10:10:11  GRReporter
746 прочитания

Две нови корабокрушения последваха черната сряда в Егейско море, когато при три преобръщания на лодки загинаха поне 16 души. Днес от морето бяха извадени труповете на други четирима бежанци. Общият брой на спасените е 274 души, а един продължава да е в неизвестност.

Двата нови инцидента се случиха край островите Родос и Калимнос. От досега известните данни жертвите са поне 22 души. 14 от тях са бебета и малки деца.

Късно снощи дървена лодка, пренасяща над 100 души се преобърна в морето между малкото островче Калолимнос и остров Калимнос. Въпреки усилията на гръцката брегова охрана да спаси бедстващите, до момента в морето са открити труповете на 18 души, а броят на спасените е 138. В спасителната операция участват четири катера на гръцката брегова охрана, катер на Frontex, хеликоптер Super Puma и три рибарски кораба.

снимка: skai.gr

Часове по-късно, около 05:00 тази сутрин последва второто корабокрушение на север от Родос. До момента са открити три трупа и са спасени шестима души. По думите им трима други пътували с лодката са в неизвестност.

В същото време високопоставени представители на гръцката полиция, които следят бежанския поток от Турция към Гърция са категорични, че инцидентите в морето ще продължат и през следващите седмици.

„Трагедиите в Егейско море ще продължат и през следващите седмици с десетки нови жертви, тъй като турските трафиканти пренебрегват напълно метеорологичните условия и задължават бежанците да се качват в лодките. Всеки ден поне една или две от общо 100 – 150 лодки, които потеглят от турските брегове потъват ,поради лошото време и силното вълнение. Като се имат предвид условията, в които се провеждат тези пътувания, корабокрушенията ще продължат тази черна статистика”, посочва един от тях в изявление пред вестник „То вима”.

снимка: skai.gr

Те описват схемата, по която действат трафикантите. „Слагат на рула някой от бежанците, които нямат никакъв опит с морето. В резултат на големите вълни, силния вятър и лошото време те губят ориентация. След това започват да правят отчаяни опити да се насочат в правилната посока и в резултат на това лодките се преобръщат. Фактът, че на турското крайбрежие се намират 2,5 милиона имигранти, които са в очакване да заминат кара трафикантите да не спират потока на лодките.

Имаме данни, че на местата, където се товарят лодките има непрекъснато инциденти, по време на които получилите вече парите трафиканти притискат колебаещите се бежанци да се качат в тях.

Смятахме, че от средата на октомври ще имаме по около 1000 пристигания на бежанци на ден (през август те достигнаха до 10 000 на ден) с тенденция броят им да намалее през ноември и зимните месеци. Очакванията ни се оказаха погрешни. Турските трафиканти изпращат към Гърция по 7 000 души и надеждата, че бежанският проблем ще е по-малко остър през зимните месеци се оказва измамна”. 

Категории: Общество бежанци и имигранти корабокрушения жертви турски трафиканти бежански поток
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus