Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Черна сряда в Егейско море

29 Октомври 2015 / 11:10:17  GRReporter
911 прочитания

Бежанската трагедия в Егейско море не само няма край, но с наближаването на зимата инцидентите стават все по-чести. От сутрешните часове в сряда до днес 11 души, сред които 8 деца се удавиха, а десетки други са в неизвестност, след потъването на лодки край островите Лесбос, Самос и Агатониси.

При преобръщането на дървена лодка в морето на север от остров Лесбос са се удавили две момченца и един мъж. Според непотвърдена информация броят на жертвите е 8 души.

Спасителните операции на гръцката брегова охрана и Frontex продължават, тъй като според спасените бежанци и имигранти, намиращите се в неизвестност са 38 души. До момента са спасени 242 бежанци.

В операциите участват катери на бреговата охрана и хеликоптери Super Puma, които се редуват с хеликоптери на Frontex. Властите се спомагат и от рибарски корабчета.

В същото време се полагат огромни усилия за предоставянето на медицинска помощ на озовалите се в морето бежанци. Болницата в Лесбос и здравният център в Калони на същия остров приемат непрекъснато нуждаещи се от помощ хора.

Едно 5-годишно момче, което бе открито в безсъзнание в лодка край Лесбос е починало в болницата. Лекарите полагат усилия да спасят живота на 3-годишно момиченце, което бе транспортирано заедно с него в болницата вчера следобед.

По време на операцията на бреговата охрана са били спасени общо 71 души.

Други трима души – две деца и мъж бяха открити удавени в морското пространство на Акротири край остров Самос. След преобръщането на лодката, с която са пътували към гръцките брегове е в неизвестност едно бебе.

При втори инцидент край Самос, в региона на Карловаси, също е бил открит удавник. Според досега известната информация отново става дума за много малко на възраст дете. Други двама бежанци са в неизвестност.

Трима удавени е равносметката от инцидента в морето край Агатониси, където членовете на бреговата охрана откриха и извадиха от морето труповете на две деца и една възрастна жена. В неизвестност продължава да се намира още едно дете на 1 година.

Категории: Общество бежанци преобръщане на лодки удавени спасителни операции гръцка брегова охрана Frontex
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus