Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Правителството на Самарас никога няма да легализира еднополовите бракове

05 Декември 2014 / 19:12:48  Анастасия Балездрова
781 прочитания

Повече от година след решението на Европейския съд за правата на човека, което уличи Гърция в дискриминация към еднополовите двойки, министърът на правосъдието на страната Хараламбос Атанасиу предизвика бурни реакции с изявленията си по темата.

В телевизионно интервю той заяви категорично, че настоящото гръцкο правителство никога няма да приеме законодателство, което да позволява на хомосексуалните двойки да сключват брак. Министърът отбеляза:

“Не го коментирам, това е немислимо. Освен това и самата конвенция за правата на човека забранява това. Там, където в нея се споменава брак, се има предвид между мъж и жена. Ние сме една страна, която уважава традициите и човешката природа и не е възможно да се разреши сключването на такива бракове. Поне не от това правителство и докато аз съм министър на правосъдието”.

В коментар относно решението на Европейския съд за правата на човека за отказа да легализира съвместното съжителство за гей-двойките, Атанасиу заяви, че въпросът трябва да се обсъди от специална комисия, тъй като “е малко опасно да наричаме това съвместно съжителство”. По думите му е необходимо да се обсъдят последствията, които поражда съвместното съжителство, като например осиновяването на деца.

В заключение министърът посочи: “В страната ни има институции. Нужно е да погледнем на нещата от религиозна, политическа и социална гледна точка. Нещата не са толкова прости. Не е възможно министерството на правосъдието да разгледа един такъв въпрос под натиска на когото и да е”.

Два дни по-късно той се опита да поправи изявлението си с думите: “Допуснах грешка в глагола, който използвах за Конвенцията за правата на човека. Тя не забранява, но не предвижда това. В нея се описва само бракът между мъж и жена”. След това Атанасиу посочи: “Това е моята философия, в това вярвам. Тази философия ще представя пред правителството и парламентът ще реши”.

GRReporter се обърна за коментар към адвоката Антипас Карипоглу, бивш председател на либералната партия “Драси”, който е един от най-активните коментатори по въпросите за защитата на индивидуалните права в Гърция.

“Първият ми коментар е, че като политик, г-н Атанасиу може да има своята идеология и никой не може да го задължи да действа срещу нея. Но от момента, в който той заяви категорично, че хомосексуалните бракове няма да бъдат разрешени, докато той е министър в това правителство и премиерът Андонис Самарас все още не го е отстранил от състава на кабинета, това означава, че това всъщност е философия на самото правителство.

Второто е, че с тази си позиция правителството показва, че не възприема нито индивидуалните права на човека по начина, по който те се възприемат от Запада, но нито и научните данни. Имам предвид думите на министъра по телевизията, че “хомосексуализмът е против природата на човека”. Това не се доказва по никакъв научен начин.

Третият и най-важен за мен коментар, който е повече от морален, отколкото от политически характер е, че всеки може да изразява несъгласието си с нещо, но когато си министър е абсолютно неприемливо да говориш по такъв обиден начин за една голяма част от съгражданите си”.

Антипас Карипоглу разкритикува и пренебрежителното отношение на министъра на правосъдието към решението на Европейския съд за правата на човека, но и към самата институция. “Г-н Атанасиу каза, че съвместното съжителство на еднополовите двойки трябва да се разгледа, да се обсъдят ралични предпоставки и т.н. В същото време, съществува решение на Европейския съд за правата на човека, което осъжда Гърция за дискриминация срещу хомоскесуалните двойки. За да се аргументира, министърът намеси и други въпроси като осиновяването, които нямат пряка връзка с него и биха могли да бъдат решени по друг начин. От това става ясно, че той няма никаква представа как стоят нещата в отворените и демократични общества, към които гръцкото иска да принадлежи. Например в САЩ, още преди да се приеме законът за браковете между еднополовите двойки, в над 40 щата осиновяването бе разрешено.

Но най-невероятното нещо, което г-н Атанасиу заяви, беше, че гръцкото правителство не може да гласува закона под натиска на когото и да е. Смятам за абсолютно немислим факта, че министър на европейска страна нарича “който и да е” Европейския съд за правата на човека”.

Според Карипоглу изявленията на министъра на правосъдието не предвещават нищо добро. “Те показват, че правителството, предвид идващите избори и факта, че претърпя поражение по всички останали въпроси, инвестира в политическия лозунг “родина, религия, семейство” и реторика, напомняща стари епохи, за които мислехме, че са отминали безвъзвратно”.  

Категории: ОбществоПолитика еднополови бракове съвместно съжителство Европейски съд за правата на човека дискриминация министър на правосъдието
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus