Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Европейският съд осъди Гърция за хомофобски закон

07 Ноември 2013 / 16:11:07  GRReporter
1139 прочитания

С днешното си решение, което не подлежи на обжалване разширеният състав на Европейския съд за правата на човека удовлетвори ищците по случая „Валианатос и други срещу Гърция”. Според решението страната бе уличена в нарушение на член 14 (забрана на дискриминацията) и член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) на Европейската конвенция за правата на човека.  

Случаят засяга съвместното съжителство, което бе въведено в гръцкото право с гласувания през 2008 закон № 3719. Той предвижда подписването на официален документ, който признава личната обвързаност на двама партньори, които живеят заедно, но не са сключили граждански брак.

Според подадения иск гръцкият закон предоставя тази възможност само за хетеросексуалните двойки и практически не позволява същото да важи и за хомосексуалните. В иска се посочва също, че по този начин гръцката държава е наложила дискриминация срещу хомосексуалните двойки.

В аргументацията си съдът посочва, че от общо 19 държави, където се предвижда различен от брака законов институт или връзка, Гърция и Литва са единствените, в които това е позволено само на партньори от различен пол. Съдиите отсъдиха, че Гърция не е аргументирала достатъчно позицията, че това разделение е било необходимо за постигането на легитимна цел.

Фактите

Първият иск е бил подаден през 2009 от гръцките граждани Григорис Валианатос и Николаос Милонас. Вторият бе подаден по-късно същата година от други шест гръцки граждани и атинското дружество „Синтеси – информиране, повишаване на вниманието и изследване”.

Валианатос и Милонас живеят заедно като двойка. C.S. и E.D., както и K.T. и M.P. са живели за дълго време като двойки. A.H. и D.N. са обвързани помежду си, но не живеят заедно по професионални и социални причини.  В една от връзките единият партньор плаща социалните осигуровки на другия. Седмият ищец е дружество с нестопанска цел, една от целите на което е да предоставя психическа и морална подкрепа на гейове и лесбийки.

На 26 ноември 2008 влезе в сила закон 3719, в който се предвижда възможността за сключване на договор за съвместно съжителство. Според член 1 на същия закон той може да бъде подписан само от пълнолетни лица от различен пол.

Исковете и процедурата

Ищците се позоваха на член 14 в съчетание с член 8 от Европейската конвенция за правата на човека и заявиха, че законът нарушава правото им на личен и семеен живот и в резултат на това поставя необосновано разграничение между хетеросексуалните и хомосексуалните двойки.

Основният ищец по делото е Григорис Валианатос – лидер на Либералния алианс и известен активист за спазването на човешките права. Тук можете да прочетете негово интервю за GRReporter.

До момента няма никакви реакции от страна на гръцкото правителство и парламентарните партии. След решението на Европейския съд  „кабинетът или ще промени закона, или ще стане за смях за пореден път, ако го игнорира”, коментираха потребители в социалните медии.

Пълния текст на решението можете да прочетете тук.  

Категории: Общество договор за съвместно съжителство хомосексуални двойки Европейски съд за правата на човека Григорис Валианатос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus