Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Политически сили се опитват да се възползват от трагедията на бежанците

28 Ноември 2014 / 18:11:13  Анастасия Балездрова
1032 прочитания

Протестът на сирийските бежанци пред парламента в Атина продължава за десети ден. От понеделник част от тях започнаха гладна стачка, а на тротоара и въпреки студеното време и дъжда продължават да се намират не само възрастни, но и много малки деца.

Сирийците изискват от Гърция да им предостави дом и социални помощи, както и възможността да заминат за други европейски страни. Гръцкото законодателство обаче не предвижда отпускането на социални помощи на бежанци, а възможност за пътуване от една европейска страна в друга засега не се предвижда.

Днес бе свикана пресконференция, в която освен представители на бежанците участваха членове на различни организации и партии. Те повториха исканията на протестиращите и заявиха, че натискът към гръцкото правителство ще продължи с организирането на масов протестен митинг идващата неделя.

В рамките на събитието GRReporter разговаря с ръководителя на гръцкия филиал на Върховния комисариат за бежанците на ООН Георгиос Царбопулос. Той поясни, че сирийците протестът на сирийците е всъщност насочен към Европейския съюз и липсата на законодателство, по силата на което бежанците да могат да се движат законно от една в друга европейска страна. „Те знаят, че ще получат бързо статут на бежанци в Гърция. Но от момента, в който в Гърция е трудно да си намерят работа и не се предвиждат някакви социални помощи и подслон, както е в други страни, смятат, че дори и да вземат статут на бежанци, няма да имат бъдеще в страната. Статутът на бежанци не им дава право да пътуват в други европейски страни. Затова те искат да представят нуждата от приемане на единно европейско законодателство, тъй като броят на сирийците, които пристигат в Гърция и Италия е много голям. Те практически остават „блокирани” в тези страни и не могат да отидат в други”.

Според Царбопулос в действителност, в европейското законодателство съществува директива, която би могла да реши този проблем. „В нея се предвижда, че в случай на масов приток на бежанци може да се предостави статут на временна защита в цяла Европа. В тази ситуация документите, които се издават от една страна ще се признават и от другите и така бежанците ще могат да пътуват от страна в страна. За да се задейства тази директива е необходимо да се внесе искане от една страна – членка и да се вземе решение на министерско ниво.  Тази възможност съществува на теория, но е много трудно да се осъществи. Във всеки случай е политически въпрос, който може да бъде разгледан от дадено правителство”.

Една друга възможност, която по думите му зависи само от гръцкото правителство е издаването на „бежански паспорти”, с които бежанците да пътуват в Европа. „За това е необходимо министерско решение, което все още не е издадено. Разбира се, този паспорт не дава право на бежанците да живеят в други страни, но предоставянето на възможност да пътуват във всички случаи ще бъде важно за тях”.

Препоръките на Върховния комисариат на ООН за бежанците към гръцкия кабинет са:

-          Да се ускори процедурата за паспортите, за да може режимът да стане по-привлекателен за бежанците

-          Гърция да осъществи програми за интегриране с европейски средства, които са налични, за да може да им помогне в първите им стъпки тук.

-          В законодателството да се предвиди предоставяне на подслон и за уязвимите групи сред бежанците. Днес това се предвижда само за кандидатите да получат статут на бежанци.

На европейско ниво да се приемат начини, по които сирийците и други бежанци да могат да се пътуват законно от съседните на Сирия страни, където се намират към европейски. Според Царбопулос, съществуват различни начини за това – с хуманитарни визи, визи за обучение, програми за настаняване, чрез свързването на членовете на семейства и др.  „Това е чисто европейски въпрос, просто Гърция има интерес да постави този въпрос, защото е подложена на голям бежански натиск”, коментира в заключение той.

В същото време, в изявления пред вестник „Катимерини” главният секретар по въпросите за населението и социалното сближаване в министерството на вътрешните работи Ангелос Сиригос  заяви, че сирийците на площад Синтагма са напълно заблудени относно гръцкото законодателство за отдаването на статут на бежанци. Той посочи, че по време на срещата му с представители на протестиращите, те заявили, че са били информирани, ще статут на бежанци ще получат само 15 души, а останалите ще бъдат екстрадирани след 6 месеца, както се посочва в документа, даден им веднага след пристигането им в Гърция. В действителност този срок се подновява автоматично за целия период до стихването на военните действия в Сирия.

В допълнение Сиригос разказа, че по време на срещата със сирийските бежанци се е появила 5-членна група и се представила за координационен орган на протеста. Те се опитали да осуетят срещата, като го прекъснали, докато обяснявал какво се предвижда от гръцкото законодателство.

По думите му в сряда четири служителки на министерството се опитали да раздадат на сирийците материали, напечатани на гръцки, английски и арабски език, които съдържали обяснения за процедурата по отдаване на убежище. Листовките, които раздали две от служителките били иззети веднага от представителите се като координатори на протеста лица, а на другите две служителки не било позволено да се доближат до сирийците.

Категории: Общество сирийски бежанци протест гладна стачка убежище Върховен комисариат на ООН за бежанците министерство на вътрешните работи европейско законодателство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus