Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Параграф 22 за сирийските бежанци в Гърция

19 Ноември 2014 / 17:11:34  Анастасия Балездрова
851 прочитания

Над 250 бежанци от Сирия започнаха гладна стачка в знак на протест срещу начина, по който се отнася към тях гръцката държава.

Те се събраха на мирен протест пред сградата на парламента в Атина, за да приканят гръцкото правителство да предприеме мерки за решаването на проблема с тяхното пребиваване. Според организаторите на протеста поне 250 сирийци нямат подслон и са принудени да нощуват в и около парка Педио ту Ареос (Марсово поле) в центъра на гръцката столица.

Мъже, жени и малки деца заеха част от тротоара срещу гръцкия парламент и разпънаха големи плакати с призива „Гръцкото правителство да намери решение за проблема на сирийските бежанци сега”. Децата държаха в ръцете си снимки на препълнени с хора и съвсем неподходящи за плуване в открито море лодки.

„Гърция трябва или да признае тези хора за бежанци и съответно да им подсигури жилище и прехрана, или да им даде документи, за да могат да заминат към други европейски държави, където отношението към бежанците е подобаващото – те веднага ги настаняват в жилища, осигуряват им храна, децата им ходят на училище и т.н.”, посочиха те. В Гърция те разчитат единствено на подкрепа от страна на сирийци, които живеят в страната от години и на неправителствени организации. Те обаче не могат да поемат цялостните грижи за всички бежанци.

Протестиращите поясниха, че повечето от сирийците в Гърция разполагат само с получения на след залавянето си от граничните власти документ, който практически им дава правото да останат в страната за срок от шест месеца. След пристигането си в Атина целта им е да подадат молба, за да получат статут на бежанци и след това да заминат към някоя от страните в Западна Европа, каквато е и първоначалната им цел.

По думите им обаче темпото на работа в службата за предоставяне на убежище към министерството на обществения ред и защита на гражданите е много бавно. „Само по пет души на ден успяват да подадат молбите си. След това чакат с месеци те да бъдат одобрени. Някои получават статут за срок от три години, без да имат гаранция, че ще получат и документ, който ще им позволи да пътуват в други държави”, допълниха те.

През цялото това време сирийците са блокирани в Гърция, която обвиняват, че „от началото на войната в Сирия до днес не е направила нищо за бежанците”.

Въпреки че точният брой на сирийските бежанци в Гърция не е ясен, предположенията на активистите са, че са около 15 000 души. Част от тях успяват да заминат към Западна Европа, но по незаконен начин, за да отидат при свои близки или познати.

Организаторите на протеста бяха категорични, че ще останат пред парламента, докато гръцкото правителство не предприеме мерки за решаването на техния проблем. 

Категории: Общество сирийски бежанци Гърция протест бездомни документи Западна Европа
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus