Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Диалектната карта на българския език разгневи гърците

12 Декември 2014 / 17:12:48  GRReporter
3172 прочитания

Картата с диалектите на българския език, която създадоха учени от Българската академия на науките и обхваща цялата българска езикова територия предизвика гневни публикации с гръмки заглавия в някои гръцки медии.

В статията си електронното издание iefimerida.gr посочва, че чрез нея Институтът за български език в София изразява убеждението си, че на български говорят жителите на една голяма част от Северна Гърция. В заглавието картата се определя като „провокативна”. В текста пък се подчертава, че тя е изготвена и финансирана в рамките на Европейската оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” по проекта „Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика”.

Финалният коментар на електронното издание е: „Институтът по български език е стигнал до извода, че езикът, на който се говори днес в Скопие (както в Гърция се нарича Македония – б.а.) е български”.

С подобно заглавие е и публикация в електронното издание protothema.gr. В подзаглавието авторът посочва: „Половин Северна Гърция говори…български. Това не са думи на известния композитор Стаматис Краунакис, а на Института по български език в София – един от най-старите научни институти в страната”.

В текста се подчертава, че представените диалекти се намират „не само на територията на България, но и извън нея – в Гърция, Скопие, Сърбия, Турция и Румъния”, а коментарът е: „Разбира се, съставителите на текстовете не обясняват кога териториите от Северна Гърция са били „в националните граници” на страната им, освен по време на окупациите през Първата и Втората световна война”.

И в тази статия се подчертава, че изследователите смятат за български езика, на който говорят днешните жители на Македония. В допълнение се посочва, че този въпрос предизвиква спорове между двете страни.

Двете публикации бяха препубликувани и в други по-малки медии и най-вече в блогове и предизвикаха много коментари. Авторите на повечето от тях се противопоставят на изследването и са с духа на: „Българите и останалите народи в света говорят на гръцки език. Достатъчно е да осъзнаят колко гръцки думи се съдържат в техния речник”.

Не липсваха и коментари от типа „Български фашизъм”, без да съществува никаква аргументация за това, докато други „ анализатори” стигнаха до Византия и отношенията й с България, „която е била сателит на империята и проблеми помежду им е имало само по време на управлението на Крум и Самуил”. 

Категории: Общество диалектна карта Институт по български език Северна Гърция коментари
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus