Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Допреди 100 години в Северна Гърция говорили на български език

02 Декември 2014 / 10:12:21  GRReporter
14559 прочитания

Интервю на известния гръцки композитор Стаматис Краунакис в забавно предаване на гръцката телевизия предизвика бурни реакции и нов спор между управляващата Нова демокрация и коалиционната радикална левица СИРИЗА.

Изявлението, което разбуни страстите в голяма част от гръцкото общество бе: „Дойде приятел от Северна Гърция и ми каза: „От колко години хората в Северна Гърция говорят на гръцки език? От сто? Преди освобожденията са говорили на български”. Както казват, никой от живеещите над Ламия (град в Централна Гърция – б.а.) не разбира гръцки език”.

На смущението на водещата на предаването Катерина Каравату, която е родена и израснала в Солун, която каза: „Не е ли свързана с това и душевността на хората?”,  Краунакис отвърна с думите: „Разбира се, но да не се ли събуди всеки народ в този момент, в тази изстрадала Европа, която е подчинена на банките, а Германия размахва пръст като Дамоклев меч над съдбите на народите от южната част на континента?”.

В коментар за реакциите, които предизвикаха  думите му по време на предаването, ден по-късно Краунакис заяви: „Скъпи приятели и врагове от северната ни Гърция…в телевизионно предаване, което се проведе вчера, неделя, в деня на Свети Андрей, говорим по много теми, като някои засягаха свободата, езика и душевността…една – две думи за езика бяха интерпретирани погрешно, като бяха изолирани от всичко което казах. Бяха прострени на въжето в интернет и ме „представиха” като някой, който „поставя под съмнение принадлежността на жителите на област Македония към гръцката нация”. Гледах видео материала отново и не мисля, че от думите ми може да бъде изведен такъв извод. Но тъй като получих много съобщения от хора, които ми писаха с много болка и съжаление в качеството си на представители на приятелите от тази част на родината ми, където съм бил уважен, обичан, оценен и т.н., не бих искал да остане дори сянка от праха, който се вдигна около този случай. Аз не съм нито историк, нито езиковед, а просто артист. Реших, че би имало смисъл в един неделен ден, когато едно дете умира от гладна стачка да отправя призив към президента на републиката и правителството по този повод. Преди да започнем изобщо представянията, разговаряйки просто така. Странно е, че никъде не видях изолирано и представено това мое изявление, кой би очаквал да се случи обратното разбира се, а само онова, което ме поставяше в открит морален конфликт с част от Гърция, откъдето са двете ми баби, дядовците ми – бойци и където съм получил награди и съм се радвал на огромен интерес от страна на публиката. По време на представлението „Ахарнис” в Горския театър в Солун масовият поток от зрители предизвика прекъсване на трафика. Навсякъде имахме много голяма публика – във Вероя, Преспес, Драма, Александруполи, Комотини, Ксанти…На много места открих различни културни пространства, бях първият, който свали цените на билетите през зимата на 2011…в големия сняг.

Затова смятам за много съмнително изолираното представяне на изявленията, които доведоха до конфликт между нас в една толкова тежка епоха. Не искам да оставя това така…Аз съм първият, който настъпва главата на змията, за да изчезне! Извинявам се искрено, ако съм ви засегнал без да искам. Това беше съвсем извън намеренията ми и целта на дискусията беше съвсем различна. Надявам се ..тези думи да поставят край на недоразумението, а насилието и цинизмът да не намират почва никога. Пожелавам ви успешен месец. Езикът ни е нашето бъдеще. Искам да ме извините и за още нещо. Така и не се научих как се поставят ударения чрез клавиатурата. В следващия живот може би! Стаматис Краунакис. 1/12/2014 в една държава на колене”.

Фактът, че в същото интервю композиторът коментира връзката на артистите с политиката предизвика реакции на политическо ниво. От Нова демокрация призоваха СИРИЗА да отпише Краунакис от „клуба” на поддръжниците си, а самия него – да оттегли спорното изказване. „Обидите срещу Северна Гърция и в ущърб на половината население на Гърция, на живеещите в Северна Гърция излагат онзи, който ги отправя. Дори ако той се определя като „приятел на СИРИЗА”, се посочва в съобщението на Нова демокрация. То продължава с призива към Стаматис Краунакис „да оттегли изказването си, а СИРИЗА да го отпише от списъка с поддръжниците, който г-н Ципрас представи преди европейските избори. В противен случай ще означава, че СИРИЗА споделя неговите неприемливи възгледи”.

По време на интервюто Краунакис бе заявил за политическите си възгледи: „Смятам, че артистът се намира много над който и да е политик. Политиците имат нужда от нас, а не ние от тях. Когато артистите се превръщат в опашка на която и да е партийна процедура, те не заслужават нищо друго освен оплюване. Много хора ми казват, че съм от СИРИЗА, понеже работя в радиото на СИРИЗА. Не, не съм от СИРИЗА, просто съм приятелски настроен към партията. И си запазвам правото да не съм никак приятелски настроен в момента, в който ще видя и там нещата започнат да стават непоносими".

Категории: Политика Нова демокрация СИРИЗА Стаматис Краунакис интервю Северна Гърция български език
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus