Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция продължава да дискриминира серопозитивните жени

01 Декември 2014 / 19:12:35  Анастасия Балездрова
939 прочитания

Гърция посрещна тазгодишния международен ден, посветен на борбата срещу СПИН и вируса, който го причинява по най-трагичния начин. Случайно или не, една от серопозитивните жени, които бяха арестувани през 2012, а снимките и личните им данни – разпространени в медиите се самоуби.

„Краят на Катерина дойде две години след социалната й смърт през май 2012, когато без да иска,  стана „главна героиня” на една от най-черните страници в историята на гръцката социална държава. Историята е позната. Маргинализирани и намиращи се в изключително тежко положение жени бях подложени на тест за ХИВ/ СПИН без тяхното съгласие и в присъствието на полиция. След това бяха обявени за „бомба”, заплашваща гръцкото семейство и общество и арестувани, а имената и снимките им се превърнаха във водещи материали в медиите. Две години по-късно тези жени бяха оправдани от правосъдието, но винаги ще носят стигмата и травмата от опозоряването си”, се посочва в призив на Гръцката асоциация за правата на човека, около който се обединяват ред неправителствени организации и психиатрични болници.

Те алармираха, че въпреки обещанията, гръцкото правителство все още не е оттеглило спорното нареждане, по силата на което жените бяха арестувани и опозорени в очите на обществото. „Призоваваме правителството  да премахне наредбата, която криминализира болестта, нарушава лекарската тайна и човешките права и подкопава доверието на хората, които се нуждаят от помощ към здравните институции”, се посочва още в текста.

Днешната ситуация с разпространението на СПИН в Гърция бе представена на пресконференция, организирана от неправителствените организации Praksis, „Позитивен глас” (Positive voice) и „Център за живот” (The Center for Life). Според  директорката на Гръцкия център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания Джени Кремастину координираните усилия на държавните институции и неправителствените организации са дали резултат във връзка с частичното прекъсване на бума от зарази сред интравенозните наркозависими, който бе отчетен през 2012. Данните на Центъра сочат, че през 2013 новите регистрирани случаи са били 293, а от януари до октомври 2014 са били отчетени 84. В същото време ХИВ продължава да се разпространява сред групата на мъжете, които правят секс с мъже. Миналата година случаите сред тях са били 290, а в периода януари – октомври 2014 са отчетени 281 нови зарази.

Директорът на организацията „Център за живот” Никос Стергиу представи резултатите от проведената наскоро среща за ХИВ/ СПИН в рамките на италианското председателство на Европейския съюз в Рим. „СПИН продължава да е втората причина за смъртност в света, а единственият начин на предаване на вируса, който бе намален резултатно е предаването от майките към новородените”. Според Стергиу намалението на случаите на предаване сред останалите групи – мъже, които правят секс с мъже, незаконни имигранти, затворници и работещи в секс индустрията е минимално.

В същото време продължава да е висок процентът на носителите на вируса, които не знаят, че са се заразили. Техният брой варира от 30 до 50 на сто. Според Никос Стергиу, докато в Европейския съюз ситуацията изглежда някак поставена под контрол, въпреки че разликите между отделните страни продължават да са големи, в страните от Източна Европа и Централна Азия се наблюдава голям скок в разпространението на ХИВ. „Това се дължи на факта, че в тези страни не съществува стратегия за превенция и премахване на дискриминацията към серопозитивните от страна на обществото и институциите”.

„Все пак с оползотворяването на досегашния си опит и предприемането на правилните стъпки, в Европа можем да се сбогуваме със СПИН до 2030”, каза в заключение той.

Марианела Клока от неправителствената организация Praksis подчерта, че назначението на специализиран персонал в инфекциозните отделения и създаването на центрове, където наркозависимите серопозитивни да получават всички услуги, от които се нуждаят биха решили значително проблема с разпространението на ХИВ сред тях. Тя посочи, че бюрократични спънки често лишават тази категория серопозитивни от помощ и допълни: „Министерството на здравеопазването трябва да даде приоритет на нуждите на хората, да зачита правата им и да предпазва общественото здраве”.

„Достъпът до бърза и анонимна диагноза е ключът за прекъсването на разпространението на ХИВ сред най-засегната група – мъжете, които правят секс с мъже”, подчерта председателят на неправителствената организация „Позитивен глас” Никос Дедес. Той каза още, че през последните години се наблюдава рязко покачване на случаите на предаване на вируса, а в същото време процентът на късно диагностициране е висок в цяла Европа.

Участниците в пресконференцията подчертаха, че държавните болници в Гърция продължават да отпускат лекарствата за антиретровирусна терапия въпреки затрудненията, породени от икономическата криза.

Според данните на Центъра за контрол и превенция на инфекциозните заболявания броят на гърците – носители на ХИВ е 15500 души и други 6800 следват антиретровирусна терапия.

Тук можете да прочетете интервюто на GRReporter с авторката на документалния филм “Руини” Зои Мавруди, който представя историята на арестуваните 31 серопозитивни наркозависими жени.

Категории: Общество ХИВ СПИН предаване на вируса серопозитивни наркозависими неправителствени организации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus