Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Галактобуреко (млечна баница)

03 Юни 2013 / 11:06:43  GRReporter
8125 прочитания
Петя Загорчева

Петя Загорчева

След вкусната гръцка мусака, която, надявам се, вече сте пробвали, днес ви представям рецепта за един от любимите ми гръцки десерти.

Нарича се Γαλακτομπούρεκο (галактобуреко) и представлява „млечна баница”. Сигурна съм, че, ако го направите веднъж, галактобурекото ще стане един от любимите ви десерти, защото се приготвя много лесно и е изключително вкусно.

Става въпрос за сладка баница, която се сиропира. Вероятно повечето от вас знаят, че при сиропираните сладкиши следваме едно просто правило – заливаме студен сладкиш с топъл сироп, и обратното, топлите сладкиши се заливат със студен сироп. При галактобурекото следваме втория сценарий, което означава, че трябва да започнем приготвянето му със сиропа, тъй като той трябва да изстине и да бъде студен, когато залеем с него готовата баница.

Продукти:

1 пакет кори за баница

250гр. масло

за крема: 1 л. прясно мляко, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно (грис), 4 жълтъка, 1-2 ванилии, канела

за сиропа: 1,5 ч.ч вода,  1ч.ч. захар

И така, започваме със сиропа! Приготвяме го като към чаша и половина вода добавяме чаша захар, бъркаме докато захарта се разтвори и оставяме сместа да къкри на слаб огън около 15 минути, след което оставяме сиропа да изстине и запретваме ръкави, за да направим крема.

 

В Гърция обикновено приготвят крема с грис и става много по-гъст. Аз, обаче, го правя с брашно. Всъщност, приготвям своя любим универсален яйчен крем за сладкиши, който може да намери най-различни приложения (например, с него правя и еклери, и бисквитена торта).

Кремът се приготвя като затоплим в тенджера литър мляко и прибавим 2 ч.чаши захар и ванилия. Аз си слагам и мъничко канела, защото много обичам аромата й, или пък добавям малко настъргана портокалова кора.

 

В отделен съд разбиваме 4 жълтъка. Към тях добавяме 1ч.ч. брашно (грис) и бъркаме, докато се получи хомогенна смес. За целта, аз винаги слагам и малко мляко (по-добре да е топло). Така се получава кашичка, която прибавяме към млякото на котлона, като бъркаме постоянно (най-добре с дървена лъжица), до получаването на крем. Когато сместта се сгъсти и кремът е готов, дърпаме тенджерата от котлона и оставяме да изстине малко.

 

Следва моментът, в който трябва да подредим корите за баницата. Най-напред намазваме тавата, в която ще я печем, с разтопеното масло. За тази цел ще ви трябва и сладкарска четка. След като намажем тавата, подреждаме корите. Слагаме 1-2 кори отдолу, но е важно следващите да разпределим така, че част от кората да остава извън тавата, за да можем да „завием” с тези краища баницата.

Всяка кора мажем с разтопеното масло, с помощта на четката. Слад като сме наредили десетина кори, изсипваме крема и го разпределяме равномерно.

 


Следва да го завием с краищата на корите и отново да намажем с масло.

Сладкишът е готов за печене, което трае около 40-50 минути, на предварително загрята фурна (160 градуса).

 

Когато баницата е готова, разрязваме я на парчета, докато е още топла, и я заливаме със студения сироп. Оставяме я „да си почине” за около половин час, след което можем да залеем с още сироп, ако е останал. Накрая я слагаме в хладилника за няколко часа, за да стегне, и сме готови да изненадаме любимите си хора!

Излишно е да ви казвам колко добре върви галактобурекото със сутрешното или следобедно καφεδάκι (кафенце).

Да ви е сладко!!

 

               Вкусни хитринки:

-         При приготвянето на крема, към разбитите жълтъци е хубаво да се добави малко топло мляко и да се разбие добре с брашното, за да се получи хомогенна смес при прибавянето на кашата към млякото, за да не се получат бучици в крема.

-         При приготвянето на крема добавям мъничко канела, и/ или малко настъргана портокалова кора.

-         Настъргана кора от портокал (или лимон) може да се добави и към сиропа, с който се залива сладкиша. Придава много приятен аромат.

-         Ако искате кремът да стане по-гъст и да стегне, можете да сложите грис, вместо брашно. Обикновено именно с грис приготвят галактобурекото сладкарските вериги в Гърция.

-         Ако искате да направите десерта по-сладък, сложете 3 чаши захар в сиропа. Обикновено така го правят в Гърция. Според мен, обаче, става твърде сладко и съм намалила дозата.

Съвместна рубрика на GRReporter и център за гръцки език и култура "Аристеа".

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus