Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Мусака по гръцки

17 Май 2013 / 15:05:48  GRReporter
16905 прочитания

Петя Загорчева

Древногръцкият философ Епикур е казал, че поетът не се различава особено от готвача, защото и двамата творят и създават изкуство. Добре го е казал! Винаги съм вярвала, че, като всяко изкуство, и кулинарията е една необятна вселена, особено като  става въпрос за кухнята на държава като Гърция, на границата на три континента.

Гръцката кухня със сигурност е от най-вкусните по света! Мисля, че една от основните причини това да е така е любовта, с която се отглежда и се приготвя храната в Гърция. (Което, естествено, води до усмивки по лицата на тези, които я консумират, а после тези усмихнати и вдъхновени хора готвят и усмихват с храната си и други и т.н.) Освен това, храненето в Гърция обикновено е съпроводено със сладки приказки и добро настроение. Гърците не обичат да се хранят сами. Хранят се в приятна компания. Още в Древна Гърция хората са имали навика да се събират с приятели около трапезата, където обменяли идеи и се заформяли интересни дискусии. И днес, в условията на тежка криза, едно от основните удоволствия, които са останали на южните ни съседи, е вечерята с приятели в някоя квартална таверна.

Ние, дори и да не се намираме в Гърция в момента, можем да пренесем при нас част от уникалната гръцка атмосфера като си приготвим някоя вкусна гръцка гозба и поканим приятели на гости. Първото ми предложение в тази нова кулинарна рубрика е едно много популярно и вкусно ястие, разпространено на Балканите и в Мала Азия. Става въпрос за мусаката, разбира се! Съществуват много рецепти и варианти за приготвянето ѝ, но гръцката мусака със сигурност е една от най-известните и най-любимите ми гозби.

Ето как я приготвяме в нашето българо-гръцко семейство: Мусака по гръцки

Продукти:

  • 4 патладжана
  • 1 ½ кг. картофи
  • ½  кг. телешка кайма
  • Лук
  • Доматен сок
  • Подправки (сол, черен пипер, риган, канела или кимион)
  • 2 яйца
  • кашкавал (твърд) - кефалотири
  • зехтин

за сос бешамел : (може и готов)

  • 30- 40г краве масло
  • 3-4 с.л. брашно
  • 2-3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • сол, пипер (може да се сложи и индийско орехче)

Приготвяне:

Нарязваме на ленти патладжаните и ги поставяме в солена вода за около 30 минути, след което ги изцеждаме и ги пържим в зехтин. Режем картофите на колелца, попиваме ги и също ги пържим.

 

 

След това приготвяме каймата, която запържваме добре в горещото олио със ситно нарязания лук за около 10 минути. След като се запържи добре, към каймата прибавяме доматен сок и подправки по желание (сол, черен пипер, риган, кимион или малко канела, в случай, че обичате). Оставяме да ври на слаб огън 15тина минути.

Когато каймата е готова я свалям от огъня и добавям две яйца и малко настърган кашкавал – получава се много добре.

 

 

Следва да подредим мусаката в намаслена тава за печене. Започваме с ред картофи, ред патладжани, покриваме с кайма и поръсваме с настърган кашкавал. После повтаряме подредбата – картофи, патладжани, кайма и кашкавал. Може да добавим и сол.

Остава да приготвим бешамела, който може да се закупи и полуготов.

Ако решите да си го направите сами, бешамелът се приготвя по следния начин: в тенджерка затопляме маслото докато се разтопи. Добавяме брашното и бъркаме непрекъснато около 5 минути. Постепенно прибавяме и прясното мляко, като продължаваме да бъркаме, докато заври. После дърпаме тенджерата от огъня и овкусяваме със сол, пипер (и индийско орехче по желание). Рзбиваме две яйца, които прибавяме към сместа и отново бъркаме. С готовия бешамел заливаме мусаката и печем за 40-50 минути на предварително загрята (160-170 градуса) фурна. Добър апетит!

 

 

Вкусни хитринки:

  • „По български” можете да сложите кимион в каймата.
  • „По гръцки” можете да добавите малко канела в каймата.
  • Когато каймата е готова и я свалим от огъня може да добавим две яйца и малко настърган кашкавал. Става много вкусно!

Съвместна рубрика на GRReporter и център за гръцки език и култура "Аристеа".

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus