Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора във властта, предлага журналист

12 Септември 2013 / 15:09:15  Анастасия Балездрова
1455 прочитания

„Знам, че ще провокирам и приятелите, и враговете си, но меморандумът изопачава преценката и начина на израз на политиците. Защото те трябва да говорят за реалните си отговорности, а не да създават легенди за това какво ще се случи в бъдеще. ..От СИРИЗА искат Комунистическата партия – нека се сработят. Но защо да не приемем след това, че една по-сериозна Златна зора може да подкрепи една по-консервативна коалиция, както се случва в много други европейски държави, като например в Норвегия”. Тези думи на журналиста Бабис Пападимитриу в коментара му за резултатите от последното социологическо проучване за политическите тенденции в Гърция предизвикаха масови реакции в гръцкото публично пространство.

„Какво означава „по-сериозна” Златна зора? Че ще бият по-малко ли?”, се питаха в социалните медии различни коментатори и дори илюстрираха със снимки вероятното значение на думите на журналиста.

 „Какво говори този човек? Коя е „по-сериозната” версия на Златна зора? Нацисти, които не бият и помагат на бабичките да пресекат улицата? Какво общо има националистическата партия в Норвегия с неонацистката Златна зора? Защо е толкова безотговорен този господин?”.

„Норвежката Партия на прогреса има толкова общо със Златна зора, колкото футболният отбор Панахаики с Милан. За Бога! А, ако не го знаете, по-добре не отваряйте устата си”.

„Една „по-сериозна Златна зора” е нещо като „умерен терорист”, са само част от порицаващите същността на предложението.

Несериозна Златна зора / Сериозна Златна зора

Според други коментатори изявлението на Пападимитриу не е нищо повече от израз на исканията на така наречената „народна десница”. Те твърдят, че това изявление на журналиста е част от тезата, която подкрепят доста привърженици на десницата: че Златна зора може да бъде смазана не с конфликт и полемика, които досега носят точно обратния резултат, а с включването й в „системата”. Тоест партията да бъде включена в класическата политическа система и да загуби „противосистемните” си качества, на които дължи своя възход, дори ако това означава да й се даде парче власт в контролирани  дози. Някои дори привеждат примера с партия ЛАОС на Георгиос Карадзаферис, която привличаше вота на националистите, но постепенно навлезе в системата и накрая изгоря. По думите им защо да не би могло да се случи нещо подобно и със Златна зора?!

Независимо дали предава нечии думи или не, наричаният и „пощенска кутия” на определени икономически интереси журналист със сигурност си навлече гнева дори на традиционни свои зрители и слушатели. Действително е необходима много голяма фантазия, за да си представи човек Никос Михалолиакос,  Илиас Касидиарис, Илиас Панайотарос, Георгиос Герменис и останалите депутати, повечето от които се затрудняват дори в израза си, в министерски кресла и лимузини.

Официалният отговор от страна на златнозорците дойде и бе напълно в стила, който искат да покажат: гневен и провокативен. Говорителят на партията Илиас Касидиарис, когото различни коментатори спрягат като кандидат за кметското място в Атина вдигна хвърлената ръкавица  и отговори, че „Златна зора ще се коалира само със себе си. Няма да забравим никога предателите от Нова демокрация, които доведоха страната до тук”. И по-надолу пише: „Припомням, че в Златна зора членуват хиляди образовани младежи- новото поколение, което съвсем скоро ще поеме управлението на страната и ще я издигне”.

В същото време офисът на партията в Солун стана обект на нападение от страна на група младежи в Солун. Според очевидци става дума за над 40 запалянковци на футболния клуб ПАОК, които  хвърлили срещу сградата димки, камъни и други предмети и предизвикали незначителни щети.

От полицията обявиха, че са заловили 46 души, които днес се явиха пред прокурора и по-късно бяха освободени. Органите на реда не изключват вероятността причината за нападението да е свързана с размяната на гневни съобщения между организацията на запалянковците на ПАОК със Златна зора във връзка с футболиста от албански произход Ергус Каче. Преди седмица той публикува във Facebook снимка, на която е облечен с фланелка на Армията за освобождение на Косово  и с това си навлече гнева на запалянковците и ръководството на клуба. 

Категории: Политика Златна зора Бабис Пападимитриу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus