Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора: Гърция се намира в гражданска война

18 Октомври 2012 / 18:10:30  GRReporter
1798 прочитания

Депутатите от Златна зора всяха напрежение в гръцкия парламент за пореден път. Поводът за днешния изблик на викове, освирквания и ядосани крясъци бе изказването на депутатката Елени Заруля – съпруга на лидера на ксенофобската партия Никос Михалолиакос.

По време на обсъждането на парламентарен въпрос във връзка с даването на право на гласуване на гърците, които живеят в чужбина тя определи нелегалните имигранти като „окаяници” и „подчовеци”.

Тя посочи: „Срамота е да погърчвате нелегални имигранти с помощта на позорния закон на Янис Рагусис и да бъдат избирани кметове с гласове на нелегални имигранти, които нямат нищо общо с Гърция, Гърция на Платон и философите”.

Елени Заруля обвини управляващата коалиция, че „приравнява гръцките емигранти с всеки подчовек, който е нахлул в страната ни и носи най-различни болести. Това е позор!”.

Според нея „в епохата на глобализацията не е възможно гърците, които живеят в чужбина да нямат право на мнение за случващото се в страната и такова право да се предоставя на всеки Али, Хасан, Абдул или и аз не знам кой друг идващ от третия свят, който не е служил, не е облякъл почетните дрехи на армията, нито е платил някакви данъци, за да не се позова и на БВП, който ви боли”.

Коментатори сочат, че днешният изблик на расизъм на Елени Заруля бе опит на Златна зора да „спечели точки” сред гърците в чужбина. Само преди няколко дни една от най-влиятелните организации на гърците в САЩ, АХЕПА се обяви категорично против засилването на националистическия екстремизъм в Гърция и осъди откриването на офис на Златна зора в Ню Йорк.

В съобщението на организацията се посочва: „Фашизмът няма никакво място в САЩ, чиито граждани, сред които много гърци и членове на АХЕПА се бориха и пожертваха живота си за сразяването на нахлулите в Гърция нацистки войски по време на II-та световна война”.

Ден по-рано бе отнет депутатският имунитет на Константинос Барбарусис, срещу когото бяха повдигнати обвинения за участие в нападенията срещу чужденци – продавачи на пазар в Месолонги на 9 септември. Резултатите от гласуването бяха 218 „за”, трима „против”, един въздържал се и един, който е гласувал с бяла бюлетина.

Следващата седмица парламентът ще разгледа предложенията за отнемането на имунитета на още трима депутати от Златна зора: Илиас Касидиарис, който се прочу след шамара срещу депутатката от Комунистическата партия Лиана Канели в телевизионен ефир, Панайотис Илиопулос и Йоргос Герменис, известен за участието си в black metal група.

Илиопулос и Герменис са обвинени за участие в нападения срещу чужденци, които са продавали стоките си на пазар в Рафина, а говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис за съучастие в обир и нанасяне на опасна телесна повреда при нападение през 2007.

В същото време техният съпартийник и пръв участник в сблъсъците пред театър „Хитирио” Илиас Панайотарос заяви, че „страната се намира в състояние на гражданска война и който не вижда това няма връзка с реалността” в интервю за британската телевизия BBC.

На забележката на репортера, че „гражданска война” е много тежък израз той отговорил: „Виждаме нелегални имигранти да провеждат шествия с подкрепата на Левицата и анархистите и депутати да ги защитават в съда и полицейските участъци. Днешното гръцко общество е готово да проведе един нов вид гражданска война, въпреки че това не е приятно на никого. От едната страна са националистите като нас и всички гърци, които искат страната им да стане такава, каквато беше в миналото и от другата са нелегалните имигранти, анархистите и всички, които разрушават Атина”.

Според Панайотарос „революцията в Гърция ще дойде след следващите или по-следващите избори, които ще спечели Златна зора. Днес сме третата политическа сила и може да станем втора. След няколко години ще сме първи. Освен ако не ни обявят извън закона”.

Въпреки настояването на репортера на BBC Панайотарос отрекъл, че Златна зора упражнява насилие срещу имигрантите. „Ние смятаме, че са нелегални и трябва да напуснат страната незабавно. След като гръцката държава не прави нищо за това, гърците трябва да се защитят. Ситуацията тук не е нормална. Намираме се в гражданска война”.

На въпроса какво ще се случи, ако се уплашат и законните имигранти Панайотарос отговорил, че „в Гърция няма законни имигранти, Нито един”. След това признал, че стратегията на Златна зора е да принуди полицията да предприеме действия срещу имигрантите, както и да си извоюва правото членовете й да залавят всички заподозрени за криминални деяния лица.

В края на интервюто посочил, че Златна зора е на мода сред обществото. „Начинът, по който се обличаме е много популярен и все повече хора го следват. Името на партията е свързано с реда и резултатността”.

Няколко часа след излизането на интервюто обаче Илиас Панайотарос се опита да вземе думите си обратно. Той обвини британския журналист, че е интерпретирал думите му „както му е било изгодно” и посочи в писменото си съобщение: „В Гърция няма никаква гражданска война... Това е опит на системата да всее паника и да тероризира народа”.

Категории: Политика Златна зора гражданска война депутати отнемане на имунитет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus