Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Некомпетентността провали управлението на СИРИЗА

16 Февруари 2016 / 17:02:08  Анастасия Балездрова
1304 прочитания

Малко повече от година след като радикалната левица СИРИЗА спечели парламентарните избори и сформира коалиция заедно с Независимите гърци на Панос Каменос  все повече се засилва убеждението, че при следващите парламентарни избори в Гърция, когато и да се състоят те, СИРИЗА ще претърпи голяма загуба.

Според доцента по политология във факултета по публични и международни отношения на университета в Джорджия Кас Муде, причината за това е, че досегашните поддръжници Алексис Ципрас и партията му на трите изборни надпревари миналата година вече ще са изпитали последствията на третата спасителна програма, под която стои неговият подпис.

По време на представянето на първата си книга в Атина през март миналата година политологът бе посочил, че СИРИЗА дължи успеха си на изборите на дългогодишната популистка традиция, създадена от социалистическата партия ПАСОК след 1981.

 В новата си книга със заглавие „СИРИЗА: опровержението на популисткото обещание” той анализира в дълбочина защо Алексис Ципрас избра за коалиционен партньор Независимите гърци, как популизмът може да обедини две партии, които принадлежат на противоположните полюси на политическия спектър и прави няколко прогнози за бъдещето на гръцката политическа сцена.

За Муде изборът на коалиционния партньор на СИРИЗА през януари 2015 е повече от логичен, тъй като „спойката” с дясната популистка партия „Независими гърци” не е била радикално лявата ѝ адженда, а популизмът. Той припомня дефиницията си за популизма като идеология, която разделя обществото на две хомогенни и антагонистични групи -„чист народ” и „корумпиран елит”. „През януари двете партии бяха обединени от противопоставянето си на меморандумите за икономическа помощ. Това беше напълно достатъчно, за да се коалират и да управляват заедно. През септември обаче, след като вече беше подписал третия меморандум,  решението на Алексис Ципрас отново да се коалира с Панос Каменос нямаше никакво логично обяснение извън рамката на популизма”, посочва той.

Причините за скоростния провал на тяхното управление според политолога е най-вече тяхната некомпетентност, понеже „в управлението няма място за политическа некадърност”.  Мнението на политилога е, че водещите фигури в СИРИЗА и Независимите гърци не са били подготвени за това. „В най-добрия случай говорим за добронамерени любители”, подчертава Муде.

Същевременно определя като нереална фантазия предизборната реторика на СИРИЗА, че е възможно участие на Гърция в Еврозоната, без тя да спазва правилата за строга фискална политика, както и очакването, че политиката в Европа ще осъществи завой на ляво.

Във видеоматериал, който бе представен по време на представянето на книгата политологът обобщи нейното съдържание.

Като повечето сериозни анализатори Кас Муде посочи, че през последните години политическата ситуация в Гърция е прекалено променлива и трудно предвидима. Все пак обаче заяви, че СИРИЗА няма да може да изчерпи правителствения си мандат. „Независимите гърци знаят, че няма да оцелеят на следващите избори, а процентите на СИРИЗА спадат”, подчерта той.

Паралелно с това определи избора на Кириакос Мицотакис за лидер на Нова демокрация като опасност, но и голяма възможност за Алексис Ципрас и обясни: „Опасност, защото носи едно ново послание и може да обедини дясноцентристкото пространство, в резултата на което гръцката политика ще се монополизира отново от две партии – СИРИЗА и Нова демокрация. С изключение на Комунистическата партия на Гърция и Златна зора с подкрепа от около 5 на сто всички останали партии ще се затруднят да влязат в парламента. Мицотакис обаче е и възможност, защото е член на стара политическа фамилия, работил е в областта на финансите в чужбина и е лицето на всичко това, което СИРИЗА определя като „корумпиран елит”.

Според Муде Алексис Ципрас лесно би могъл да се възползва от това и да продължи с досегашната си реторика. Така не само ще може да си възвърне подкрепата на досегашните гласоподаватели, но и да спечели гласове на избиратели, които към момента не са решили кого да подкрепят на вероятни избори.

Категории: Политика СИРИЗА Независими гърци популизъм Кас Муде
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus